Máme tu masivní úniky ze spisu, tvrdí obhájce exšéfa Tatry

Brno – Obhájce bývalého šéfa Tatry Ronalda Adamse, kterého vyšetřovatelé podezírají z korupce, prohlásil, že ze spisu unikly důvěrné informace k některým klíčovým svědkům. Obhájce Radek Ondruš to řekl při přestávce během soudního líčení u Městského soudu v Brně. Mezi svědky patří třeba také bývalý náměstek ministryně obrany Martin Barták a zbrojař Michal Smrž. Oba jsou zároveň obžalovaní v související kauze. Smržova výpověď se u soudu četla v jeho nepřítomnosti.

„Byli jsme nuceni konstatovat masivní úniky informací. Dali jsme proto k prošetření, zda se nejedná o zneužití pravomoci veřejného činitele,“ prohlásil Ondruš s tím, že klíčoví svědci mají k dispozici důvěrné informace ze spisu. Pro ČT upřesnil, že jde o plány vyšetřování, „zejména písemnosti obsahující úkoly pro policejní orgány, průběh jejich plnění a další důvěrné informace“. Podle Ondruše může únik informací významně ovlivnit průběh řízení.

Obžaloba viní Adamse, že na veletrhu IDET v roce 2009 v Brně nabídl 20 milionů tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Bartákovi za to, že zajistí armádní zakázku pro firmu Tatra. Adams se líčení neúčastní, požádal o projednání ve své nepřítomnosti. Prostřednictvím svého obhájce už na začátku projednávání případu vinu odmítl, Bartáka prý na veletrhu jen potkal a pozdravil. Zaměstnanec Tatry Jan Vala vypověděl, že Barták se ve stánku firmy na veletrhu zastavil, respektive ho „odchytil“ jeden ze zaměstnanců. Hovořit s Adamsem ho ale Vala neviděl.

Bývalý ministr obrany
Zdroj: ČT24

U soudu se četla svědecká výpověď ředitele zbrojařské firmy MPI Group Michala Smrže. Ten se veletrhu neúčastnil, ale vypověděl, že Adams dříve nabízel úplatek i jemu. „Pan Adams projevil zájem, abych mu pomohl zajistit zakázky pro firmu Tatra, a nabídl mi nejprve finanční prospěch v nekonkrétním vyjádření,“ prohlašuje zbrojař ve výpovědi.

Adams měl údajně v úmyslu najmout Smrže jako lobbistu, nabídl 20 milionů korun a chtěl, aby mu zajistil schůzku s premiérem. „Já sám jsem schůzku s Topolánkem nenabízel, on ji po mně požadoval,“ uvedl Smrž, podle jehož výpovědi je bývalý šéf Tatry „lhář a tunelář“ a silně mu ublížil. Podle Adamsova obhájce ale Smržova výpověď s údajným úplatkem na veletrhu IDET nesouvisí. Líčení bude pokračovat 6. srpna, na 20. srpna je pak naplánován výslech Bartáka.

Smrž se společně s Bartákem v jiném případu zodpovídá z požadování úplatku od představitelů Tatry za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu. Barták si měl říct o pět milionů dolarů, což je přes 80 milionů korun. Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun, později slevil na 20 milionů. Tento případ bude řešit Městský soud v Praze, kam byl přeložen z Ostravy.