Průzkum pro ČT: Zemanův potenciál atakuje 50 procent, s Drahošem by však ve 2. kole prohrál

Průzkum pro ČT: Zemanův potenciál atakuje 50 procent, s Drahošem by však ve 2. kole prohrál (zdroj: ČT24)

Agentury Kantar TNS a Median zpracovaly pro Českou televizi poslední průzkum před prvním kolem prezidentských voleb. Ve volebním modelu, pro který se sbírala data minulý týden, získal nejvyšší podporu současný prezident Miloš Zeman. Hlas by mu vhodilo 42,5 % dotázaných a další lidé jeho volbu zvažují. Jeho volební potenciál tak dosahuje až 49 procent. Druhému Jiřímu Drahošovi model přisuzuje 27,5 procenta, v případném druhém kole by však Drahoš Zemana porazil.

Volební potenciál Jiřího Drahoše před prvním kolem dosáhl 43 %. Třetí skončil v průzkumu Michal Horáček, kterému vyjádřilo podporu 12,5 % respondentů. Jeho potenciál ale přesahuje 30 procent. 

Na dalších místech pak skončili s podobnou podporou Pavel Fischer a Mirek Topolánek se sedmi, respektive šesti procenty. Marka Hilšera by volilo 2,5 % dotázaných, Vratislava Kulhánka zhruba 1,5 % lidí a podpora Jiřího Hynka a Petra Hanniga se pohybuje kolem půl procenta. 

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by daný kandidát v současnosti mohl získat, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří zvažují jeho volbu a nevylučují účast. Volební potenciál je nutno chápat pro každou stranu odděleně.

Duel Zeman vs. Drahoš: 44 % ku 48,5 %

Sociologické agentury zjišťovaly také to, jak by dopadlo případné druhé kolo prezidentské volby. Nejpravděpodobnější je duel dvou nejsilnějších kandidátů: Miloše Zemana s Jiřím Drahošem. Pro současnou hlavu státu by spíše nebo určitě hlasovalo 44 procent oslovených. Jeho vyzyvateli by pak dalo přednost 48,5 procenta respondentů.

Duely ve druhém kole: Zeman–Drahoš
Zdroj: Median a Kantar TNS pro ČT

Pokud by do druhého kola postoupil Miloš Zeman s Michalem Horáčkem, tak tady už má vyšší podporu současná hlava státu, kterou by podpořilo 48,5 procenta respondentů. Horáčkovi vyjádřilo podporu 46 procent dotázaných.

Srovnání jednotlivých průzkumů
Zdroj: ČT24

A pokud by došlo na souboj dvou bývalých premiérů, tak by měl Zeman navrch ještě výrazněji. V duelu s Mirkem Topolánkem mu vyjádřilo podporu přes 60 respondentů, zatímco expředseda ODS překračuje pouze 30% hranici.

V pondělí byl zveřejněn také průzkum agentury STEM/MARK. Rovněž podle něj by ve druhém kole zvítězil nad Zemanem Drahoš. Volilo by ho 48 procent lidí, Zemana 42 procent. Deset procent voličů zatím neví, komu by v takovém souboji dalo hlas. V případě příklonu větší části nerozhodnutých voličů by podle agentury mohli zvítězit nad Zemanem i Michal Horáček, Marek Hilšer nebo Pavel Fischer.

Agentury sbíraly data mezi 3. a 7. lednem, šetření se zúčastnilo 1503 respondentů. Výzkum byl realizován metodou CATI (telefonicky). Do výpočtu volebního modelu vstupuje 900 respondentů, do výpočtu volebních potenciálů 1250 respondentů (nevylučujících účast). Možná statistická chyba se u volebního modelu pohybuje v rozmezí 0,5–3,5 procentního bodu.