Rusnok má šanci na první zářez, s VV se v lecčem shodne

Praha – Hrozba takřka jednohlasného „protinávrhu“ při hlasování o důvěře začíná premiéru Jiřímu Rusnokovi slábnout. Předseda Věcí veřejných Vít Bárta již před jednáním s premiérem podporu nové vládě nevyloučil, Rusnok po setkání řekl, že se s ním VV na většině programových bodů shodnou. Jistou podporu jedenácti poslanců VV ale vláda zatím nemá, premiér se ještě sejde s poslanci, představitelé VV zase budou jednat s některými ministry. Jiří Rusnok s hledáním podpory nechce skončit u VV, setká se i s představiteli dalších stran a také nezařazenými poslanci, kterých je ve sněmovně sedmnáct.

Zatímco prezident Miloš Zeman bude jednat o podpoře Rusnokovy vlády s představiteli ČSSD, ODS a TOP 09, sám premiér se setkal s šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou. Ten podporu nové vlády jedenácti hlasy poslanců své strany nevyloučil, ačkoli jistá ještě není. „Je tam řada shodných míst. Akcenty mohou být drobně odlišné, ale z hlediska priorit a řazení jejich důležitosti byla poměrně velká shoda,“ řekl premiér Rusnok.

Bárta chce stanovit harmonogram jednání o podpoře kabinetu – Jiří Rusnok se zúčastní zasedání poslaneckého klubu VV před hlasováním o důvěře. Zástupci věcí veřejných se zase setkají s některými ministry. „Sejdou se s ministrem zemědělství, ministrem dopravy, ministrem vnitra,“ přiblížil Vít Bárta. Věci veřejné budou zajímat například konkrétně ceny a kvalita potravin či modernizace dálnice D1. „Největší pozornost jsme nicméně dnes s panem premiérem věnovali tématu ministerstva financí, kdy Věci veřejné trápí množství exekucí v České republice,“ doplnil Bárta.

Už v neděli o možné podpoře Rusnokovy vlády jednala na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. Uvedla tehdy, že o podpoře úřednické vlády strana definitivně rozhodne až na schůzi vedení 6. srpna. Vláda by podle ní měla přispět ke zklidnění politické situace a nepouštět se do schvalování velkých problémových zakázek. Zeman ji prý ujistil, že Rusnokův kabinet nebude rozhodovat o tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Jiří Rusnok chce o podpoře své vlády jednat i se zástupci dalších parlamentních stran, ale také s nezařazenými poslanci. Těch je v Poslanecké sněmovně celkem sedmnáct, z nich osm jsou členové strany LIDEM, která byla součástí bývalé vládní koalice. Termín jednání premiér zatím nemá, upozornil, že ho ovlivní především probíhající dovolené.