Vláda rozšířila programové prohlášení o bezplatné vlaky pro penzisty a studenty

TK: Andrej Babiš představuje nové programové prohlášení (zdroj: ČT24)

Novou součástí programového prohlášení menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO) se stalo bezplatné drážní jízdné pro studenty a seniory i rychlejší výstavba bydlení pro penzisty. Ministerský předseda to oznámil po mimořádném zasedání vlády. S aktualizovaným programovým prohlášením bude žádat sněmovnu o důvěru tuto středu.

„Vyhověli jsme požadavkům zástupců seniorů. Dospěli jsme k závěru, že chceme přijmout rozhodnutí, že za stanovených podmínek umožníme bezplatné užívání osobní železniční dopravy pro důchodce starší šedesáti pěti let,“ oznámil Babiš ve Strakově akademii a dodal, že bezplatné vlaky by se měly týkat i žáků a studentů do 26 let.

„Senioři i studenti si to zaslouží,“ doplnil ministr dopravy Dan Ťok s tím, že vlaky zdarma pro penzisty měl jeho resort v plánu dlouhodobě. „Předpokládáme, že by byl senior-pass nebo průkaz, který by byl zpoplatněný,“ uvedl s tím, že se služba nemá týkat jen státních Českých drah. „Měly by ji poskytovat všichni dopravci a tím pádem by to mělo být státem hrazeno všem.“

To by podle Českých drah pravděpodobně znamenalo skokový nárůst počtu cestujících. České dráhy jsou podle svého vyjádření schopné navýšení zvládnout, i když například možnosti posílení příměstské dopravy jsou omezené.

„Předpokládáme, že bude nějaký seniorpas nebo průkaz pro studenty, který by byl zpoplatněný a na základě kterého by mohli jezdit důchodci nad 65 let a studenti do 26 let bezplatně,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Přesná podoba jízdného zdarma a s tím spojené náklady pro stát vyplynou podle něj až z nastavení podmínek.

Ve střední Evropě se nejedná o novinku, stejné opatření zavedla v listopadu 2014 sociální demokracie slovenského premiéra Roberta Fica, která umožnila bezplatné cesty vlakem penzistům, dětem pod patnáct let a studentům denního studia do šestadvaceti let. Změna se vztahovala ale jen na spoje se státní dotací.

Bydlení pro seniory

Rozšířit program o železnici zdarma pro důchodce a mladé se Babiš podle svých slov rozhodl během víkendu. Jde podle něj o ukázku toho, jak jeho kabinet chce pracovat pro lidi. Vedle připomínek zástupců seniorů podle něj upravené (a o deset stran zkrácené prohlášení) reflektuje i připomínky Svazu měst a obcí a výsledky jednání tripartity.

„V nové verzi jsme zohlednili i požadavky Rekonstrukce státu, které se víceméně kryjí s programovými body Pirátů a STAN,“ doplnil premiér s tím, že chce zajistit nezávislost státních zastupitelství a zlepšit informování o hospodaření státních firem a zjednodušit proces zadávání veřejných zakázek malého rozsahu.

Oproti návrhu prohlášení, které vláda publikovala v polovině prosince, přidala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) navíc několik záležitostí ohledně bydlení. „Doplňovali jsme sociální bydlení a dostupné bydlení pro problémové skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky a tak dále,“ uvedla. To potvrdil i Babiš: „Mluvíme o rychlejší realizaci výstavby dostupného bydlení pro seniory. Toto je určité novum.“

Události ČT: Vláda rozšířila programové prohlášení (zdroj: ČT24)

ANO předloží i „Okamurovo“ referendum

Kabinet nově slibuje také zákon o všeobecném referendu, které je jedním z klíčových bodů programu SPD Tomia Okamury.

„Doplníme ústavní systém o zákon o všeobecném referendu za přísného respektování článku 6 Ústavy,“ uvádí vláda bez dalších podrobností v dokumentu v sekci nazvané Právo a spravedlnost. Zmíněný článek zakotvuje princip vlády většiny a ochranu menšin. Konkrétně stanoví, že „politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním“ a že „rozhodování většiny dbá ochrany menšin“.

Vláda neupřesnila, jaké parametry by referendum mělo mít – tedy například jak velká účast by znamenala, že je výsledek hlasování závazný, nebo na jaké otázky by se referendum mohlo vztahovat. Zástupci ANO se v minulosti vyjadřovali skepticky k požadavku hnutí SPD, aby bylo možné vypisovat i referendum o vystoupení z EU. To odmítl v nedělních Otázkách Václava Moravce i místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. 

Ústava obecné referendum předpokládá, příslušný návrh zákona ale zákonodárci nikdy neschválili. Lidové hlasování se může konat jen na obecní a krajské úrovni, pro jeho platnost zákon stanoví několik podmínek. 

Šest bodů preambule

Navzdory krácení přibyla do programového prohlášení preambule, která vyjmenovává hlavní vládní priority. Za cíl si klade digitalizaci textu, jasnou obhajobu národních zájmů v Evropě, bytovou výstavbu, důchodovou reformu, boj s lichvou i posílení energetické, potravinářské a surovinové bezpečnosti Česka.

Menšinový kabinet se kvůli programovému prohlášení sešel dnes odpoledne na Úřadu vlády mimořádně. Ve středu, kdy ho představí sněmovně, jednání dolní komory začne v 10:00, o hodinu později by před poslanci měl vystoupit prezident Miloš Zeman, který plánuje vládu podpořit.

Babiš počítá s tím, že vláda ve středu důvěru nedostane. „Za nás předpokládáme, že důvěru nezískáme,“ uvedl. Zopakoval, že na vině jsou představitelé dalších stran, kteří podle něj odmítli s ANO jednat. Zeman už také avizoval, že v případě druhého pokusu o sestavení vlády opět osloví Babiše.