Ištvan: Žaloba za zneužití rozvědky může padnout do konce září

Praha - Žaloba kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství by mohla být podána do konce září. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, podle něhož postupují orgány činné v trestním řízení v této kauze co možná nejrychleji. Jedinou komplikaci by podle něj mohlo představovat vyhodnocování ryze technických důkazů.

„Zbytek těch výslechů provedeme s maximálním možným urychlením. Myslím si, že ta možná naznačená doba je tak odpovídající,“ odpověděl Ištvan na otázku, zda obžaloba padne do konce měsíce září.

Jediné, co by prý mohlo podání žaloby zpozdit, jsou záležitosti ryze technického charakteru. „Mohl by teoreticky vzniknout určitý problém s vyhodnocením dalších důkazů, jako například počítačů nebo obsahu mobilních telefonů a podobně. Tam jde o technickou záležitost – nemůžeme to ovlivnit,“ uvedl státní zástupce s tím, že „i na oněch technických pracovištích tomu bude věnována pozornost z hlediska rychlosti.“

K výslechu půjde Picek i Vondra

Do případu je zapletena blízká spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a pracovník služby Jan Pohůnek, kteří byli až do pátku ve vazbě.

Podle policistů a státních zástupců zneužila Nagyová prostřednictvím Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandy, který je od počátku stíhán na svobodě, a Pohůnka vojenskou tajnou službu k nezákonnému sledování včetně Nečasovy manželky.

V rámci tohoto případu by měli být vyslechnuti mimo jiné i bývalý a současný ministr obrany Alexandr Vondra a Vlastimil Picek.