Babiš dokončil programové prohlášení. Vláda ho schválí před hlasováním o důvěře

Události: Vláda zřejmě důvěru nedostane, ještě předtím schválí programové prohlášení (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve spolupráci s poradci a některými ministry dokončil novou verzi programového prohlášení, do kterého podle svých slov zapracoval některé připomínky odborářů nebo zaměstnavatelů. Dokument je podle premiéra kratší, ale žádné zásadní změny neobsahuje. Vzniknout by měl například státní důchodový úřad. Předseda hnutí ANO a premiér také neočekává, že by jeho vláda napoprvé získala důvěru poslanců.

Oproti programovému prohlášení schválenému před Vánoci je to nové o deset stránek kratší. Hlavní je ale stále digitalizace nebo důchodová reforma. „Vytvoříme státní důchodový úřad, který předloží návrhy,“ přiblížil ve zkratce premiér.

Se zdravotnickými odbory plánuje některé formulace doladit ještě v pondělí, vláda chce podle Babiše podpořit hlavně mladé lékaře. V pondělí se kabinet mimořádně sejde, aby novou verzi programového prohlášení schválil.

První pokus zřejmě nevyjde, tuší ohledně důvěry vládě Babiš. Je to jen hra a ztracený čas, zní z opozice

Místopředseda ODS Martin Kupka se obává, že jde pouze o součást hry ze strany hnutí ANO a Andreje Babiše. „Dokazují to i výroky, kdy přestože ještě nemá důvěru v prvním kole, tak už hovoří o tom, že si pro důvěru ve druhém kole půjde,“ tvrdí Kupka.

Novoroční rozhovor s Andrejem Babišem: (zdroj: ČT24)
Víceméně očekáváme, že důvěru nezískáme, protože stanoviska většiny stran byla kategorická. Jedině KSČM nám poslala písemně nějaké jejich programové představy.
Andrej Babiš
premiér

A předseda lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) je v hodnocení ještě příkřejší. „Já považuji tento první pokus za ztracený čas, za manažerské selhání jak prezidenta republiky, tak i premiéra,“ prohlásil. Podle dosavadních prohlášení vládu ve středu podpoří pouze poslanci hnutí ANO a komunisté to v současnosti zvažují.

„Naše zásadní programové body vůbec nezapracoval,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura s tím, že sám Babiš odmítá účast jeho hnutí na vládě. „Celé mi to přijde jako nějaká šaráda, snaží se tady vytvořit dojem, že jen on chce pracovat, ale my přece od prvního dne říkáme, že se chceme podílet na vládní odpovědnosti,“ dodal Okamura k vysvětlení, proč Babiš nemůže čekat vyslovení důvěry od něho ani poslanců SPD.

Mandátový výbor řeší zbavení imunity premiéra

Mezi jednání vlády a hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně se ještě vejde úterní jednání mandátového a imunitního výboru. Ten chce vyslechnout státního zástupce i vyšetřovatele. Pozvaný je i Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Ti ale požádali o odložení slyšení kvůli zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). „Nemůžu se vyjadřovat k něčemu, co moji právníci nečetli,“ říká premiér.

Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka nepřináší zpráva žádná nová zjištění, pouze záležitost rekapituluje z pohledu Evropské unie a potvrzuje závěry české policie.

Hlavní politické události nadcházejícího týdne:

  • V pondělí 8. 1. ve 13 hodin se sejde vláda, aby projednala upravenou verzi programového prohlášení, se kterým bude žádat o důvěru poslance.
  • V úterý 9. 1. má jednat mandátový a imunitní výbor, který projednává možné zbavení imunity poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO). Konečné doporučení pro sněmovnu zřejmě nepadne, oba poslanci požádali o více času.
  • Odpoledne se pak sejdou komunisté, kteří se definitivně rozhodnou, zda podpoří menšinový kabinet, nebo ne.
  • Ve středu 10. 1. v 10:00 zasednou poslanci k jednání o vyslovení důvěry vládě Andreje Babiše. Ve sněmovně vystoupí i prezident Miloš Zeman.
  • A v pátek 12. 1. ve 14 hodin začíná 1. kolo prezidentských voleb. Volební místnosti se uzavřou v sobotu ve stejný čas.