Rusnok: Prezident nám důvěřuje, kampaň Fischera nepřekáží ve výkonu

Praha/Lány - Prezident Miloš Zeman má za sebou schůzku s premiérem Jiřím Rusnokem. Ten za ním přijel na Lány, aby ho infomoval a plánovaných krocích vlády. Rusnok po jednání novinářům řekl, že prezident v něho má plnou důvěru a „nemá zapotřebí mu v ničem radit“. Svůj kabinet premiér pochválil za dosavadní nasazení a otázky kolem podezřelého narovnání prezidentského účtu za kampaň Jana Fischera označil za spíše mediální záležitost, která nemá vliv na Fischerův výkon a kompetence. O důvěru musí Rusnokův kabinet požádat Poslaneckou sněmovnu 8. srpna.

Rusnokův kabinet v současnosti mimo jiné piluje programové prohlášení. Podle Rusnoka na něj přišla během lánské schůzky s prezientem pouze okrajově. „Přístup pana prezidenta je takový, že on má ve mně absolutní důvěru a nemá zapotřebí nám nic radit,“ řekl Rusnok. Zopakoval, že vláda se chce soustředit na podporu hospodářského růstu, nových pracovních míst a také snižovat napětí ve společensky vyhrocených lokalitách Česka.

Jiří Rusnok, premiér:

„Pokud jde o fungování vlády, tam jsem pana prezidenta ujistil o tom, že můj pocit je zatím velmi dobrý. Myslím, že všichni kolegové přistupují k těm věcem velmi angažovaně, pracují od rána do večera a snaží se co nejrychleji řešit ty věci, které jsou akutní, snaží se ministerské týmy stabilizovat.“

Na otázky novinářů, zda se při jednání zabývali také financováním prezidentské kampaně současného ministra financí Jana Fischera, Rusnok uvedl, že on sám v něm nevidí zásadnější problém pro další setrvání Fischera ve vládě.

„Problém Jan Fischer není žádný speciální ve smyslu kompetencí a výkonnosti pana ministra. Je to více méně mediální záležitost s tím, co se týká pozůstatků jeho kampaně. Platí, že v každé vládě je premiér zodpovědný za složení vlády a má tu možnost kohokoliv vyměnit, ale ani náznakem jsem zatím k něčemu takovému nedospěl,“ sdělil Rusnok.

Temelín
Zdroj: Pinkas Martin/Euro/ČTK

Vláda o Temelínu nerozhodne, ujistil prezident Klasnovou

Zeman dnes na zámku v Lánech přivítal kolem poledne také předsedkyni poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřinu Klasnovou. Zahájil tak sérii jednání s šéfy jednotlivých sněmovních frakcí o případné podpoře vlády Jiřího Rusnoka. Mimo jiné Klasnovou ujistil, že současný kabinet nebude rozhodovat o vítězi tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

„Dostavba Temelína by pro daňové poplatníky mohla mít podobné dopady jako fotovoltaika,“ řekla po setkání novinářům Klasnová. Šéfka poslanců VV zopakovala, že úřednická vláda by měla přispět ke zklidnění politické situace a nepouštět se do schvalování problémových velkých zakázek.

Klasnová dnes také ocenila postoj překlenovacího kabinetu k vyšetřování současných politických afér. Je podle ní pozitivní, že vláda je jednoznačně nakloněna nezávislému vyšetřování a nechce do něj nijak zasahovat. Naopak problémem je pro poslance VV vysvětlování kampaně ministra Jana Fischera a jeho sponzorských peněz. O podpoře VV pro úřednickou vládu strana definitivně rozhodne až na schůzi vedení 6. srpna.

„Jsme rádi, že Rusnokova vláda nebrání vyšetřováni politických kauz. Kdyby zůstal Nečasův kabinet respektive nějaká jeho obměna u moci, dávno by byl odstraněn státní zástupce Ivo Ištvan i šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a vše zameteno pod koberec,“ řekla Klasnová.

Kateřina Klasnová po jednání s prezidentem v Lánech
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Rusnok na lánský zámek dorazil odpoledne. „Bude se jednat o aktuální politické situaci, například i tom, jak probíhají jednání pana premiéra, co se týče vyjádření důvěry vládě,“ nastínila témata pro jednání Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Zemanovo angažmá? Prezident se vydá i do sněmovny

Záměr vystupovat ve prospěch Rusnokovy vlády deklaroval prezident Miloš Zeman už v den jmenování nového kabinetu (10. července). Hradní kancléř Vratislav Mynář tehdy oznámil, že Zeman přijde nový kabinet podpořit i na jednání Poslanecké sněmovny, která má rozhodnout o tom, zda vládě vysloví důvěru.

Parlamentní síly se dosud k Rusnokově vládě stavěly odmítavě, argumentovaly tím, že Zeman pověřil Rusnoka sestavením vlády, aniž by měl nový premiér podporu jediné strany v Poslanecké sněmovně. Opozice naléhala na rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Strany bývalé vládní koalice žádaly, aby mohly opět sestavit vládu s odůvodněním, že stále disponují potřebnou parlamentní většinou. Zatím tak není vůbec jisté, zda Rusnokův kabinet, který nyní připravuje své programové prohlášení, k vládnutí potřebnou důvěru ve sněmovně získá.

Jednání o podpoře svého vládního projektu zahájil tento týden i sám Rusnok, ve středu se sešel s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a šéfem poslaneckého klubu strany Pavlem Kováčikem. Jasný výsledek ale schůzka neměla.

Zeman začal vyjednávat s poslaneckými frakcemi o podpoře Rusnoka (zdroj: ČT24)