Rittiga bude v kauze Nagyová hájit bývalý žalobce Rampula

Praha – Pražský lobbista Ivo Rittig změnil advokáta; do jeho služeb vstoupil bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Ten má Rittigovo jméno hájit v kauze Nagyová, která v jedné z vyšetřovacích linií sleduje i pražské lobbisty a jejich údajné napojení na veřejné penězovody. Informuje o tom deník Právo. Rittiga až dosud zastupovala advokátka Karolína Babáková.

Vlastimil Rampula stál v čele pražského vrchního státního zastupitelství v Praze do roku 2012, kdy ho ve funkci vystřídala Lenka Bradáčová; jeho působení ve funkci šéfa pražských žalobců vzbuzovalo kontroverze, spekulovalo se o tom, že docházelo k odkládání citlivých kauz. Rampulův náměstek Libor Grygárek navíc figuruje ve vyšetřování, které v polovině června vyvrcholilo rozsáhlým policejním zásahem mj. v sídlech pražských lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška.

Sám Rampula s ohledem na tyto okolnosti nespatřuje ve svém aktuálním angažmá problém. „Vzhledem k tomu, že nevím, jakou souvislost má pan Grygárek s panem Rittigem, nevidím ani důvod, proč bych zastupování osoby, která mě o to požádala, nemohl převzít,“ podotkl Rampula pro deník Právo.

„Jako advokát mám určité povinnosti a v případě, kdy bych vyhodnotil, že nemůžu něčí zastupování převzít, tak to samozřejmě neudělám… Nemohu se rozhodovat na základě toho, co se píše v novinách. Až budu mít dostatek informací, pak je teprve mohu vyhodnotit,“ dodal Rampula.

Jméno Ivo Rittiga se objevilo v té linii protikorupčního tažení, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Rittiga, Janouška, Tomáše Hrdličku a také někdejšího úředníka z pražského magistrátu Jiřího Tomana podezírá policie z ovlivňování veřejných zakázek a praní špinavých peněz, společné podezření směřuje k účasti na organizovaném zločinu. Na pražské radnici detektivové zkoumají smlouvy za 1,5 miliardy. 

Samotný Rittig se v této souvislosti chce bránit proti údajnému poškození svého jména. Už na konci června podal žalobu na místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, který v projevu na plénu Poslanecké sněmovny označil za lupiče. Rittig avizoval také to, že podá žaloby proti médiím a lidem, kteří ho měli poškodit.