Některé současné politiky evidovala vojenská kontrarozvědka jako důvěrníky

Praha - V registračních protokolech komunistické vojenské kontrarozvědky, které byly nedávno zveřejněny na internetu, figurují i jména několika poslanců a senátorů - Juraje Ranince, Waltra Bartoše, Tomáše Hasila nebo Pavla Ploce. V záznamech kontrarozvědky jsou vedeni jako důvěrníci, tedy spolehlivé osoby, které poskytovaly informace nebo služby. Politici, zmínění v dokumentech, ale tvrdí, že vědomě žádnou spolupráci nepodepsali. Bránit se chtějí i soudní cestou.

Poslanci Raninec a Bartoš se ke zveřejněným informacím nevyjádřili, Hasil odmítá, že by tajné službě podepsal jakoukoli spolupráci. Stejně tak to nepřipouští ani úspěšný skokan na lyžích a v současné době poslanec Pavel Ploc. Přiznává sice, že kvůli výjezdům do zahraničí byli on i jeho kolegové z Dukly Liberec pod neustálým dohledem vojenské kontrarozvědky, vědomou spolupráci ale také popírá.

Ze samotné skutečnosti, že jsou poslanci vedeni v evidenci důvěrníků, se nedá usuzovat na rozsah jejich spolupráce ani na to, zda byla vědomá. „To, že je někdo veden jako důvěrník nebo je veden jako kandidát tajné spolupráce, ještě neznamená, že donášel,“ potvrzuje mluvčí Archivu bezpečnostních složek Reichl.

Poslanci zvažují, že se proti zveřejnění svých jmen budou bránit soudně. Soud již dříve v podobném případě znojemského senátora Milana Špačka rozhodl, že byl evidován neoprávněně.