Sobotka: Do začátku srpna zvážíme podporu Rusnokovy vlády

Praha - Do začátku měsíce srpna se budou sociální demokraté rozhodovat, zdali podpoří vládu Jiřího Rusnoka. Už teď si ale kladou podmínky. „Za prvé nás bude zajímat, zdali vláda přispěje ke zlepšení života občanů a k vyřešení současné politické krize. Dále chceme, aby sociální demokraté svým postojem respektovali svoji dlouhodobou věrnost principům parlamentní demokracie a aby existoval v budoucnu prostor pro realizaci sociálně demokratické politiky.“ Na grémiu ČSSD v Lidovém domě to řekl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Ráno zasedlo nejužší vedení strany a odpoledne se sešlo i její předsednictvo. Nové vládě do srpna dávají sociální demokraté prostor, aby je seznámila s programovým prohlášením. Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky jsou zatím názory ve straně spíš kritické. Nevyloučil ale další diskusi, která by mohla trvat až do hlasování o důvěře kabinetu začátkem srpna. Jednou z variant, o kterých se ve straně mluví, je, že by poslanci ČSSD mohli při hlasování odejít ze sněmovny.

  • „Zahájili jsme vnitrostranickou debatu na téma postoje poslanců sociální demokracie v rámci hlasování o vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka. Předpokládáme, že počátkem srpna dojde v Poslanecké sněmovně k tomuto hlasování. Čas do začátku měsíce srpna bychom rádi využili k vnitrostranické diskusi, ve které bychom rádi zvážili všechny aspekty tak, aby postoj sociálních demokratů byl v zájmu občanů České republiky,“ prohlásil Sobotka.

Sociální demokraté si také předsevzali jednotnější vystupování v médiích, grémium jednalo během týdne i o lepší vnitrostranické komunikaci. Jednotliví členové vedení by tak již neměli prezentovat různorodá stanoviska vůči úřednickému kabinetu. V posledních dnech z ČSSD zaznívaly rozličné názory na možnou podporu kabinetu - od vstřícných až po velmi kritické. „My se z toho letního provozu musíme dostat do režimu, kdy normálně pracujeme a koordinujeme se,“ uvedl Zaorálek. Podle něj není možné, aby každý, bez předchozí domluvy, říkal své „volné letní názory“.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

„Budeme se zabývat třemi základními parametry. Za prvé pro nás bude velmi důležité, jakým způsobem může tato vláda přispět ke zlepšení života občanů a k řešení současné politické krize. Dáváme tak vládě možnost, aby nás do 6. srpna seznámila se svým programovým prohlášením. Za druhé, aby ČSSD svým postojem respektovala svoji dlouhodobou věrnost principům parlamentní demokracie. Za třetí považujeme za důležité, aby tady v budoucnu existoval prostor pro realizaci sociálně demokratické politiky.“