Počet požárů loni stoupl, ale zahynulo při nich mnohem méně lidí

Počet požárů loni stoupl, ale zahynulo při nich méně lidí (zdroj: ČT24)

Hasiči za loňský rok evidují celkem 16 745 požárů, což je o 492 meziročně více. Oheň také způsobil větší celkovou škodu než předloni, a to 3,6 miliardy korun. Počet lidí, kteří při požárech zahynuli, naopak klesl ze 124 na 87. Uvedl to generální ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba.

„Loňský rok nebyl výjimečný tím, že bychom zaznamenali velké povodně nebo sucha, ale přesto byl velmi náročný,“ řekl Ryba. Zmínil mimo jiné říjnový orkán Herwart. „Byl minimálně srovnatelný s Kyrillem a Emmou, ale horší, protože proběhl ve velice krátké době, vlastně během jednoho dne, což mělo za následek řadu komplikací,“ dodal.

Dne 29. října, kdy vichr udeřil, přijali hasiči přes 30 tisíc hovorů, v jednu chvíli jich bylo přes 5 tisíc za hodinu. „Sítě, které máme pro tísňová volání, byly natolik přetíženy, že někteří obyvatelé se dovolali až po dlouhé době nebo vůbec,“ uvedl Ryba s tím, že sbor problém vyhodnocuje a hledá jeho řešení. 

Hasiči loni zasahovali celkem u více než 126 tisíc událostí. Vedle požárů to bylo přes 22 tisíc dopravních nehod nebo 7233 úniků nebezpečných chemických látek. Zachránili a evakuovali při tom téměř 65 tisíc lidí.

Zásahy při ptačí chřipce i prasečím moru

Loni pokračoval zásah v muničním skladu ve Vrběticích, kde jsou hasiči od roku 2014. Řešili také události spojené s ptačí chřipkou a s prasečím morem, kdy ve spolupráci s veterinární správou přepravovali uhynulé kance z nepřístupných míst.

Z požárů loni způsobil největší škodu požár výrobní haly na plastové součásti do automobilů, který propukl 22. ledna v obci Havraň na Mostecku. Zapříčinila jej nedbalost při používání hořlavých kapalin, přičemž na samotné stavbě vznikla škoda 100 milionů korun a poškození výrobních technologií vyšlo na dalších 714 milionů korun. Na místě zasahovala stovka hasičů, uchránili majetek v hodnotě 900 milionů korun.

Mezi další požáry s vysokou škodou loni patřily například květnový požár stáčírny hořlavých kapalin v Liberci nebo únorový požár lakovny ve Zvoli, při němž zahynul jeden zaměstnanec a hasič Jan Odermatt. Ten v říjnu obdržel in memoriam státní vyznamenání za statečnost.