Kancléř Mynář přiznal majetek za stamiliony. Vlastní 125 pozemků i dům pod Hradem

Hradní kancléř Vratislav Mynář vlastní na 125 pozemků, mezi nimi značnou část v městysi Osvětimany, domy v Praze či Brně v hodnotě desítek milionů korun a akcie Unipetrolu nebo Pražské teplárenské. Na účtu v bance má 13,5 milionu korun a další desítky milionů půjčil svým vlastním firmám. Vyplývá to z Mynářova majetkového přiznání, které poprvé zveřejnil. Informaci přinesla Mladá fronta DNES (MfD).

Mynář dlouho odmítal přiznání zveřejnit. Přiměl ho k tomu až soud, který loni rozhodl, že se povinnost zveřejňovat majetek vztahuje i na kancléře. Ministerstvo spravedlnosti nyní Mynářovo přiznání vložilo do nového registru, který má umožnit ověřit, jak si politici či úředníci ve funkci přilepšili. Připomíná ale, že Mynář nikdy dříve majetkové přiznání nezveřejnil, a tak u něj porovnání není možné. 

Kancléř se v dokumentu hlásí k vlastnictví pěti firem, které za jeho působení v úřadu vykázaly ztrátu přes 15 milionů korun. Mynář jim půjčoval, dluží mu více než 60 milionů korun.

Dále vlastní 125 pozemků, převážně v Osvětimanech, kde tvoří základ jeho lyžařského areálu. K němu patří také restaurace a penzion, na který dostal v roce 2011 evropskou dotaci. Za dobu, co působí na postu kancléře, firma O.L.G.A. – S.K.I., která areál provozuje, prodělala celkem 1,6 milionu korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mynář vlastní i vilu v pražských Strašnicích a v historickém jádru Prahy na Jánském vršku prostřednictvím firmy VV Invest dům v odhadované hodnotě až 70 milionů korun. Historický dům vlastní kancléř také v Brně. Zde mu patří také byt ve vilové čtvrti.

Kancléř drží i cenné papíry. Z majetkového přiznání ale není jasné, kolik. Zákon totiž nenařizuje uvést jejich počet či hodnotu. Podle Mynáře je to zanedbatelné množství ještě z kuponové privatizace. Podle dokumentu má akcie firem Pražská teplárenská, Unipetrol či Komerční banka. Ta mu také zprostředkovává investice do podílových fondů. Kancléř investuje i prostřednictvím ČSOB. 

Mynář zbohatl při podnikání s odpadem

Vratislav Mynář podle svých slov nastřádal peníze na tak rozsáhlý majetek dlouho předtím, než nastoupil na Hrad. „Měl jsem podnikání v nakládání s odpadem se dvěma dalšími partnery. Jedním z nich je Vladimír Pavlík. A v určitém období jsme patřili k největším v republice. Pak jsme to prodali nadnárodní francouzské společnosti,“ řekl deníku MfD.

Vedle dlouhodobého otálení se zveřejněním majetkového přiznání čelí Mynář také kritice ohledně bezpečnostní prověrky, kterou dodnes nemá. Diskusi vyvolal v roce 2014 i jeho nákup vily v Praze, který byl podle odborníků podezřele levný.

Vedoucí kanceláře prezidenta vystudoval obor ekonomika stavebnictví na Vysokém učení technickém v Brně a později se živil jako podnikatel. Až do roku 2005 zasedal mimo jiné v dozorčí radě Českomoravské železárenské.  

Mynář je předsedou krajské organizace Strany práv občanů (dříve Strana práv občanů Zemanovci) ve Zlínském kraji a zastupitelem obce Osvětimany. Od listopadu 2010 do března 2013 byl i předsedou SPOZ.

V Osvětimanech vlastní zimní sportovní areál a penzion. Na jaře 2013 informovala Mladá fronta DNES, že penzion vybudoval i díky třináctimilionové dotaci, kterou získal od ministerstva školství na „rekonstrukci objektu pro ubytování sportovců“.

Mynář nemá bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné. Nemůže proto například zastupovat prezidenta na některých důležitých jednáních. Koncem října 2013 Zeman řekl, že si ji musí co nejrychleji dodělat, jinak o místo přijde. Mynář následně o prověrku požádal. NBÚ mu ji ale odmítl udělit.

Podle médií mohly úřadu vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty, mimo jiné z dob jeho působení ve firmě Petrcíle. Z byznysu se zná i s lobbistou Miroslavem Šloufem.

V roce 2014 Mynář koupil vilu v pražských Strašnicích. Nemovitost získal od právníka Víta Širokého za 5,5 milionu korun, což bylo podle některých expertů výrazně pod cenou. Široký mimo jiné zastupuje lobbistu Romana Janouška. 

Mynář
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK