Fiala: Éra tradičních stran neskončila, naši voliči jsou spokojeni. Babišovu vládu nepodpoříme

90’ ČT24: Petr Fiala (ODS) (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté příští týden Babišovu vládu při hlasování o důvěře nepodpoří. V pořadu 90' ČT24 to řekl šéf ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala. Vadí mu, že Babiš dostal bianco šek na dva pokusy o sestavení vlády, aniž by měl zajištěnou většinu ve sněmovně. Členové i voliči ODS podle něj s povolebním postupem strany souhlasí.

„Příští týden budeme hlasovat o důvěře jednobarevné vládě, která byla sestavena tak, že se nikdo ani nepokusil sestavovat většinovou vládu. Pokud Andrej Babiš nemá nějaký plán, jak získá důvěru, tak je to jeho obrovský debakl, je to porážka. Takhle se přece nedá postupovat, důvěra není loterie, to je něco mimořádně závažného,“ říká Petr Fiala.

Babiš podle něj jedná tímto způsobem kvůli postoji prezidenta Miloše Zemana, který mu předem přislíbil i druhý pokus o sestavení vlády. „Protože mu prezident řekl: Nepovede se to poprvé, tak to zkusíte podruhé, já po vás žádnou většinu nechci, budete mít pověření a můžete to dělat dál. To je prostě nenormální stav,“ míní předseda ODS.

Fiala prý na povolebním jednání prezidentovi osobně řekl, že jeho postup není správný. „Nicméně Miloš Zeman opakovaně říká, že Andrej Babiš bude sestavovat vládu, dokud to půjde. To je stanovisko Miloše Zemana. Občané mají možnost to změnit v prezidentských volbách,“ podotýká Fiala.

Není v pořádku, aby někdo dostal bianco šek na sestavování vlády. Že když se mu to nepovede poprvé, aby to mohl dělat podruhé.
Petr Fiala

Šéf ODS a místopředseda sněmovny trvá na tom, že jeho strana jednobarevnou menšinovou vládu Andreje Babiše příští středu při hlasování o důvěře nepodpoří. „A to ze tří důvodů: První je ústavně-politický, protože podle nás má být menšinová vláda až úplně to poslední, když se nepovede sestavit většinovou vládu. Druhý je, že necítíme, že bychom dostali mandát od našich voličů pro to, abychom podporovali vládu hnutí ANO. A třetí jsou důvody programové,“ vysvětluje.

ANO jako vítěz sněmovních voleb má podle něj právo sestavovat vládu, ale nikoli automaticky také vládnout. „V parlamentní demokracii musíte mít většinu. Kdyby mě někdo pověřil, já bych si sestavil vládu ODS a říkal bych – teď mám povolení vládnout, tak budu vládnout, žádnou důvěru nepotřebuju a nepotřebuju většinu – tak by se na mě všichni dívali jako na blázna,“ dodává Fiala.

„Voliči nám rozumějí“

Postoje ODS po sněmovních volbách mají podle Fialy podporu jak uvnitř strany, tak i u jejích voličů. „Naši voliči rozumějí tomu, co děláme a proč to děláme, a jsou spokojeni. Vsadili jsme na to, že jsme postavili srozumitelný program na hodnotách, které tradičně přinášíme do české politiky. A ono se to vyplatilo,“ domnívá se Fiala.

ODS v říjnových sněmovních volbách získala 11,3 procenta hlasů, což z ní sice udělalo druhou nejsilnější stranu, ale na vítězné hnutí ANO ztrácí téměř 20 procentních bodů. A jde také o druhý nejhorší výsledek v historii strany. Petr Fiala to přesto považuje za velký úspěch.

  • 1996 – 29,6 % – Václav Klaus
  • 1998 – 27,7 % – Václav Klaus
  • 2002 – 24,5 % – Václav Klaus
  • 2006 – 35,4 % – Mirek Topolánek
  • 2010 – 20,2 % – Petr Nečas
  • 2013 – 7,7 % – Miroslava Němcová
  • 2017 – 11,3 % – Petr Fiala
  • Zdroj: ČSÚ

„V politickém zemětřesení, které tu nastalo, jsme vlastně jediná tradiční strana a jedna z mála stran, která proti minulým volbám posílila. Já jsem za ten 50procentní nárůst voličů opravdu vděčný. Je to pro mě i mé kolegy potvrzení, že jdeme správnou cestou a chci v tomto trendu pokračovat,“ říká.

„Vůbec nejsem přesvědčen o tom, že skončila éra tradičních politických stran, že lidé nemají zájem o programy a hodnoty. Podle mě to jsou úplné nesmysly,“ tvrdí Fiala a i jako profesor politologie odmítá názor, že budoucnost patří jen novým hnutím.

„Já věřím v tradiční politické strany. Ale vyhněme se tomu slovu tradiční. Politické strany, které jsou založeny na programu, na hodnotách, které jsou srozumitelné, nabízejí odpověď na problémy lidí, to je podle mě cesta, kterou musí demokracie jít. ODS jí pod mým vedením jde a zatím úspěšně,“ domnívá se Fiala.