Bilance loňské kampaně do sněmovny: Třicítka pochybení a pokuty za téměř 840 tisíc

Úřad, který dohlíží na hospodaření politických stran, udělil v souvislosti s loňskými volbami do sněmovny 28 pokut v celkové výši 840 tisíc korun. V deseti případech ale ještě nejsou pokuty definitivní. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí má za sebou rok fungování – aktuálně se zabývá blížícími se prezidentskými volbami.

Při kampani před loňskými říjnovými volbami do sněmovny porušilo pravidla pět sněmovních stran a hnutí. Nejvyšší pokutu ve výši 68 tisíc dostala Komunistická strana Čech a Moravy. Na webu totiž včas neuvedla seznam sponzorů a neposkytla ani údaje spojené s financováním kampaně.

Sankci ve výši 55 tisíc mají zaplatit Piráti, Lidovci, TOP 09, Starostové i hnutí ANO. Úřad jim vytkl, že tři dny před volbami nezveřejnili své sponzory.

Hnutí ANO má na kontě ještě další pokutu: 31 tisíc kvůli výtisku knihy O čem sním, když náhodou spím. U některých výtisků chyběly informace o zadavateli a zpracovateli.

„Nejnižší pokuty – zhruba pět tisíc – obdržely strany, které sice vůbec nevstoupily do volební kampaně, ale nedodaly zákonem požadované informace ohledně účtů transparentních,“ dodává člen úřadu František Sivera.

Pochybily i některé organizace či kraje

Podle zjištění úřadu ale chyboval taky například Olomoucký kraj. „Přestupku se dopustil tím, že umožnil využití komunikačního média kraje – Měsíčníku Olomoucký kraj k volební kampani,“ uvedl v rozhodnutí úřad.

Konkrétně šlo o reklamu na diskusi s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem (ANO) v Přerově. Inzerát ale kromě toho propagoval hnutí ANO a také hejtmana jako kandidáta na poslance. Pokutu úřad vyčíslil na 18 tisíc.

Přestupků se dopustily i některé organizace. Například Česká asociace satelitních operátorů má zaplatit 23 tisíc, podle úřadu se zúčastnila kampaně bez předchozí registrace. A to kvůli celostránkovému inzerátu, který vyšel v MF Dnes a karikoval tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku. Podle úřadu jasná volební kampaň, do které se ale asociace předem nezaregistrovala.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí se aktuálně zabývá prezidentskými volbami. Několik podnětů řeší, zda se ale bude jednat o přestupky, není zatím jasné. Dosud totiž nezahájil žádné správní řízení. V hledáčku úředníků je mimo jiné dodržování zákonem stanoveného limitu na předvolební kampaň.

Na jaře pak úřad čeká další důležitá agenda – výroční finanční zprávy politických stran a hnutí v minulém roce.