Porodnice v Brně jsou na hranici kapacity. Česko zažívá v posledních letech babyboom

Za první tři čtvrtletí loňského roku se v Česku narodilo o 221 více dětí než ve stejném období v roce předchozím. Podle údajů Českého statistického úřadu za posledních pět let počet narozených dětí stále roste. Například ve Fakultní nemocnici Brno měli loni šest tisíc dvě stě porodů, což je hranice současné kapacity nemocnice. V budoucnu by měla jihomoravským rodičkám a lékařům ulevit stavba nové porodnice. Stát by v Bohunicích měla v roce 2019.

Na jihu Moravy si na první narozené dítě letošního roku počkali necelých padesát minut, kdy se v Břeclavi 1. ledna narodil Leo Kratochvíl. V Brně přišla v jednu hodinu ráno na svět holčička Darina v Porodnici na Obilním trhu. 

Víc porodů na úkor pohodlí rodiček

Ve Fakultní nemocnici Brno se loni narodilo zhruba o sto dětí víc než rok předtím. Téměř šest tisíc dvě stě porodů je přitom hranice současné kapacity nemocnice. „Kapacitně to zvládáme s velkými obtížemi, nebudeme si nic namlouvat. Tím, že my jsme rozdělené pracoviště, musíme duplicitně zajišťovat pohotovostní služby,“ vysvětlil přednosta gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Pavel Ventruba.

Vysokou porodnost za loňský rok hlásí také Nemocnice Milosrdných bratří. „Porodnost zůstává dva roky prakticky stejná. Je to čtvrté nejvyšší číslo od roku 1955. Pokud letos přibude nějakých sto porodů, tak to zase zvládneme, ale bude to na úkor pohodlí pro rodičky,“ řekl zástupce primáře Nemocnice Milosrdných bratří Jiří Nagy. Ulevit by měla nová porodnice, která bude do roku 2019 stát v Bohunicích.

První dítě se letos narodilo v Kadani

První děti přišly v Česku na svět už krátce po půlnoci 1. ledna. V Ústeckém kraji to byl Jakub Hrabal. Narodil se necelou půlminutu po půlnoci v porodnici v Kadani, a je tak úplně prvním v celé České republice. V Praze Motole přišla na svět dvě minuty po půlnoci holčička Eliška Kašparová. Během dvou hodin měl svého novorozence každý kraj.