Češi vyvinuli speciální koše odolné proti explozím

Praha - Tuzemští vědci vyvinuli speciální protiteroristické odpadkové koše, které vydrží výbuch trhaviny. Antiexplozní nádoby už mají za sebou zkoušky Českého úřadu pro kontrolu zbraní a střeliva. Kromě naší země se takové koše vyrábějí třeba ve Spojených státech, ve Velké Británii a v Izraeli. V Česku se mohou začít vyrábět v podstatě hned. Pokud bude zájem, může jich výrobce dodat až několik set měsíčně.

Z běžných pouličních košů udělá pouhých 100 gramů plastické trhaviny stovky betonových úlomků. Pro porovnání s novými modely košů úřad dnes pro ilustraci odpálil také běžné betonové nádoby. „Kusy betonu létaly do vzdálenosti zhruba 100 až 150 metrů, to by bylo nepředstavitelné. Pro osoby v blízkosti by to znamenalo utrhané nohy, ruce,“ uvedl pyrotechnik Pavel Jílek.

Výbuch odpadkového koše také doprovázel exploze na maratonu v Bostonu z letošního dubna. Podomácku vyrobené nálože zabily 3 lidi a desítky dalších přišly o nohy a ruce. Čeští vědci nyní umí vyrobit koše, které zadrží výbuch od jednoho až do pěti kilogramů trhaviny.

Koše jsou vyrobené ze speciálního betonu, keramiky a oceli. Používají se ale také úplně nové materiály. „Pro nejvyšší zatížení máme kombinaci s ocelí a tam už potom není vláknobeton. V podstatě jsme se pustili do vyvíjení speciální absorpční hmoty na bázi skla,“ dodal Radek Holešínský z Výzkumného ústavu stavebních hmot Brno.

Například v pražském metru už protiteroristické koše stojí od roku 2010. Magistrát je ale nakoupil v Izraeli. Koše se do metra vrátily poprvé od roku 2001, kdy je vedení města po teroristických útocích ve Spojených státech preventivně odstranilo. Výbuchy náloží v odpadkových koších se totiž v minulosti nevyhnuly ani Česku. V 90. letech explodovaly v centru Prahy 3 nálože, tři lidé při nich byli zraněni.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)