Vědci: Šlechtěná marihuana vyvolává schizofrenii

Praha - Šlechtěná marihuana, která je u nás k dostání na černém trhu, vyvolává psychické poruchy častěji než přírodní konopí. Ukázala to studie Národního ústavu duševního zdraví. Zastánci legalizace marihuany ji ale považují za neprůkaznou, zkoumaný vzorek uživatelů je prý příliš malý.

Psychiatři zkoumali uživatele, kteří se jim dobrovolně přihlásili a přinesli vzorek své drogy. V desítkách testovaných případů byla v konopí jen psychotropní látka THC, ale žádný kanabidiol, který před schizofrenií chrání a v přírodním konopí je běžný.

Při užívání takovéto šlechtěné marihuany je podle lékařů riziko schizofrenie dvakrát až třikrát vyšší. „Na Jamajce kouří malé děti, de facto celá populace kouří obrovské jointy, ale schizofrenie je tam stejně jako všude na světě. Proč? Pravděpodobně proto, že tam kouří jiné typy marihuany, než se dnes kouří v Londýně, v Amsterdamu nebo v Praze,“ konstatuje psychiatr Jiří Horáček.

Šéf hnutí za legalizaci marihuany Robert Veverka nepovažuje zjištění za vypovídající. Postavení konopí mimo zákon podle něj v Česku důsledný výzkum neumožňuje. „Dokážu si představit, že ti lidé přišli s tím nejsilnějším, co mají, aby se předvedli. Obávám se, že potom jsou ty výsledky zkreslující,“ tvrdí Veverka.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)

Vědci již dříve prokázali, že kouření konopí během dospívání natrvalo ovlivňuje a dokonce i fyzicky zmenšuje mozek. V dospělosti by měly být změny v mozku vratné.

Česko patří v užívání marihuany na špici v Evropě i ve světě. Podle různých průzkumů s ní má zkušenost až 50 procent mladých Čechů.

Vydáno pod