V čerpání dotací se Česko zlepšilo, přesto zatím získalo jen desetinu peněz

Události: Česko se v čerpání eurodotací zlepšilo, přesto stále patří k pomalejším (zdroj: ČT24)

Česko má v období do roku 2020 od Evropské unie k dispozici přes 612 miliard korun. Zatímco o některé operační programy je velký zájem, jiné vypisují úřady i několikrát nebo peníze přesouvají jinam – příkladem jsou dotace na vysokorychlostní internet. Česko se sice v rychlosti čerpání eurodotací zlepšilo, přesto v EU stále patří k pomalejším zemím. Nová vláda chce získávání dotací urychlit, v lednu rozhodne o konkrétním postupu.

Na internet je k dispozici 14 miliard korun. Do první výzvy se přihlásili pouze čtyři žadatelé, ministerstvo průmyslu proto vypíše druhou. Upravilo i podmínky, celou sumu se ale ani tak zřejmě nepodaří vyčerpat. 

„Jednáme o přesunu, představa byla přibližně 4 miliardy z těch 14,“ uvádí náměstek ministra průmyslu Tomáš Novotný.

Změny ve výzvě
Zdroj: ČT24/MPO

I přesto je resort průmyslu s čerpáním dotací v roce 2017 spokojený. A podobně mluví i ministerstvo pro místní rozvoj, které má agendu na starosti. Letos se Česko dostalo v žebříčku průběžných plateb vyplacených Evropskou komisí z 23. na 18. místo.

„Cíl 40 procent projektů, které měly být pod smlouvu nebo pod rozhodnutím o poskytnutí dotace, se podařilo naplnit. Aktuálně jsme už na nějakých 45 procentech,“ uvádí náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková.

EU přispívá i na výměnu kotlů

Z unijních peněz se platí třeba dotace na moderní a k životnímu prostředí šetrnější kotle. Zájemci už je z větší části rozebrali, k rozdělení zbývá 400 milionů korun. V aktuální druhé vlně požádali o výměnu 29 tisíc zařízení v hodnotě tří miliard. Většina krajů ještě žádosti přijímá – v Jihočeském a Zlínském kraji se jich už ale sešlo víc, než kolik úřady předpokládaly.

Další příležitost k výměně budou mít domácnosti zřejmě až za rok. „Tam už bude o něco menší částka, přibližně 2,7 miliardy. A to bude také poslední výzva z těch devíti miliard, které se nám podařilo získat z EU,“ upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Čerpání evropských dotací v roce 2017
Zdroj: ČT24/MMR

Od Nového roku se navíc mění pravidla pro výrobce kotlů. Na trh už nesmějí uvádět 3. emisní třídu, možný bude pouze doprodej těchto starších typů a i ten podle odborníků skončí během půl roku.

Modernější zařízení mají především vyšší účinnost. „Mají dokonalejší spalování, menší spotřebu paliva a samozřejmě také nižší emise, to znamená, že méně zatěžují životní prostředí,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký.

Osm a půl tisíce žádostí na podporu výzkumu, vývoje a vzdělávání eviduje ministerstvo školství. Zatím rozhodlo o projektech za téměř 40 miliard.

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Zdroj: ČT24/MŠMT

Spokojená nejsem, říká ministryně financí

Mnozí politici i tak říkají, že Česko čerpá pomalu. „Spokojená také nejsem, to mohu jenom potvrdit. Ministerstvo pro místní rozvoj by se mělo transformovat do tzv. ministerstva veřejného financování. Myslím, že by jejich starostí mělo primárně být právě čerpání z evropských fondů,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

„V zásadě všechny vlády ČR v posledních letech od vstupu do EU měly problémy s čerpáním evropských dotací,“ podotýká šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Už bychom to po těch letech umět měli. Hlavní problém vidím v přípravě projektů a v koordinaci na úrovni vlády,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Jak bude Česko čerpat evropské dotace v roce 2018, bude řešit vláda na jednom ze svých prvních zasedání. Už 11. ledna by ministři měli přijít s konkrétními plány. Současné programovací období končí v roce 2020.

  • Z aktuálních nároků požádalo Česko v Bruselu o proplacení 34 miliard korun. Dokumenty k dalším 10 mají odejít v nejbližších dnech. Celkem je z možných 612 miliard korun zajištěno 61,8 miliardy, tedy téměř desetina.
  • Velký zájem je o Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spadá pod resort průmyslu. Z 8602 žádostí za 70 miliard korun úřad schválil zhruba polovinu, přesně 4681 žádostí za 35,3 miliardy.
  • Operační program Životní prostředí eviduje 6898 přijatých žádostí za 51,4 miliardy. Uspěla více než polovina, celkem 3699 žádostí za 33,2 miliardy. Peníze šly například na výstavbu kanalizací, ochranu před povodněmi nebo zateplení stovek škol, školek a úřadů.
  • Zdroj: MMR, MPO, MŽP