Fischer překážkou pro podporu Rusnokovy vlády, shodují se strany

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka bude podle zástupců všech parlamentních stran důvěru získávat jen obtížně. Největší překážkou je zatím osoba ministra financí Jana Fischera a způsob, jakým splatil dluh za neúspěšnou prezidentskou kampaň. Kvůli podezřelému uhrazení dluhu za neúspěšnou prezidentskou kampaň se podle ČSSD ministr financí dostal do střetu zájmů a měl by odstoupit. Fischer chtěl financování kampaně Bohuslavu Sobotkovi vysvětlit na soukromé schůzce, šéf ČSSD to ale odmítl a vyzval Fischera, aby splacení dluhů vysvětlil veřejně.

V osobě nového ministra financí nacházejí překvapivě politické strany společnou řeč. „Kdyby pan Fischer byl nominován kteroukoli politickou stranou, tak by dnes již na ministerstvu financí neseděl,“ prohlásila například místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Strana Věci veřejné bude chtít původ Fischerových peněz vysvětlit. „Rozhodně se budeme ptát ještě předtím, nežli bychom podpořili Rusnokovu vládu,“ řekl poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

„V politice platí, že v případě takovýchto pochybností je určitě lepší, když dotyčný člověk z politiky odejde… Teď je spíš koulí na noze než nějakým balonem, který by nesl vládu nahoru,“ přidal se předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Babák o Fischerovi jako o Židovi

Kontroverzním výrokem se do diskuse o ministru financí Janu Fischerovi zapojil poslanec Věcí veřejných Michal Babák. V Otázkách Václava Moravce narážel na jeho židovský původ. „Nehledejte v tom žádné rasistické narážky, ale žádný Žid nemůže být pro státní kasu horší než pan Kalousek,“ řekl Babák. 

V případě Fischera to přitom není poprvé, podobné prohlášení bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka přispělo k jeho odchodu z politiky. Topolánek v roce 2010 charakterizoval v rozhovoru Fischera jako „Žida, který uhne“. Za své výroky se později omluvil.

Otázky Václava Moravce
Zdroj: ČT24

A ke kritice ministra financí se přidává i sociální demokracie. Jan Fischer nabídl Sobotkovi osobní schůzku, na které chtěl šéfovi ČSSD osvětlit původ peněz, jimiž splatil dluhy ze své prezidentské kampaně. Setkání ale Sobotka dnes odmítl. „Nemá smysl scházet se s ministrem Fischerem mezi čtyřma očima, na jasné vysvětlení financování jeho prezidentské kampaně má nárok celá česká veřejnost. Nemá-li co tajit, neměl by mít s vysvětlením svého skandálu veřejnosti problém,“ řekl Sobotka.

Fischer ve střetu zájmů

„Problém je také v tom, že Jan Fischer se dostal do vážného střetu zájmů, právě proto, že ministrovi financí je podřízený Finanční analytický útvar, který má zkoumat otázku podezření z praní špinavých peněz,“ upozornil v Otázkách Václava Moravce Sobotka. Vyzval proto znovu ministra k rezignaci: „Jan Fischer tento konflikt zájmů může vyřešit jediným způsobem – odejít z funkce ministra financí.“ 

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Nedokonalý zákon o financování prezidentské kampaně

Sobotka v souvislosti s Fischerovou kauzou poukázal také na nedostatky zákona o financování prezidentské kampaně. Předpisy totiž současný ministr financí splacením dluhů až po volební kampani neporušil, podle Sobotky tím ale obešel ducha a princip zákona: „Když jsme v Parlamentu schvalovali pravidla pro financování prezidentské kampaně, chtěli jsme, aby kandidáti zveřejnili své sponzory před volbami, protože to je informace, na základě které mají voliči právo se rozhodovat, koho budou volit.“

Sporné je podle něj i to, zda bude muset Fischer z darovaných peněz platit daň. Podle zákona jsou totiž prezidentští kandidáti od darovací daně osvobozeni. Jenže norma neupravuje, zda to platí i po volbách. Záleží tak na výkladu samotného zákona, na který by měla dohlížet daňová správa. Sobotka upozornil, že i tady je Fischer ve střetu zájmů, protože daňová správa je podřízena ministerstvu financí.

Po neúspěšné kandidatuře v lednových prezidentských volbách se Fischerovi v zákonné lhůtě nepodařilo splatit všechny náklady na kampaň. Až na začátku července, tedy v době, kdy dostal nabídku vést ministerstvo financí, přišlo na účet jeho kampaně několik darů v řádu milionů korun. Na transparentním účtu ale u některých milionových darů konkrétní jméno chybí.

Média uvedla, že peníze u anonymních transakcí poslal podnikatel Ladislav Dráb, pro jehož energetickou skupinu CE Group Fischer pracoval. Postupně věnoval Fischerovi přes 4,2 milionu korun. Dráb chystá obří zásobník zemního plynu na Vysočině a má zájem, aby ho využíval stát, jedná o tom s ministerstvem průmyslu.

Fischer se hájí tím, že financování jeho kampaně bylo zcela průhledné. „Na rozdíl od ostatních prezidentských kandidátů jsem nepřijímal peníze politických stran ani firem. Každá koruna má své jméno a svou tvář,“ tvrdí.

Pro rozpuštění sněmovny zvednou ruku všichni poslanci ČSSD

Nejlepším řešením nynější politické krize je teď podle Sobotky rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. Sociální demokracie proto ve středu ve sněmovně bude hlasovat pro rozpuštění sněmovny. „Teď je ta chvíle, teď je potřeba rozhodnout, sociální demokracie garantuje, že všichni její poslanci budou sedět v Poslanecké sněmovně a všichni zvednou ruku pro rozpuštění sněmovny,“ prohlásil Sobotka v Otázkách Václava Moravce. 

Pro rozpuštění sněmovny budou zřejmě ve středu kromě sociálních demokratů hlasovat ještě poslanci KSČM a Věcí veřejných. Ani tak ale opozice nedosáhne požadovaných 120 hlasů. Sobotka ovšem věří, že se do středy ještě rozmyslí strany bývalé koalice: „Já doufám, že ODS a TOP 09 budou ještě do středy přemýšlet o tom, jaké rozhodnutí je správné - ne pro jednotlivé politické strany, ale pro parlamentní systém v naší zemi.“