Přispějí na očkování, rovnátka i přilbu. Zdravotní pojišťovny rozšiřují nabídku benefitů

Události: Zdravotní pojišťovny rozšiřují nabídku benefitů (zdroj: ČT24)

I příští rok nabídnou zdravotní pojišťovny svým klientům benefity v podobě příspěvků na sportování, pomůcky nebo třeba očkování. Podpora cílí i na konkrétní skupiny pacientů – většina pojišťoven už přispívá třeba těhotným ženám na screening a vitamíny nebo dětem s bezlepkovou dietou na potraviny.

Lidé si mohou vybrat výhodu, na kterou během roku čerpají peníze. Nejoblíbenější jsou příspěvky na sportování. Většinou stačí donést potvrzení o zaplacení permanentky nebo kurzu. Dospělým přidávají kolem 500 korun, dětem většinou tisícovku.

Lidé mohou čerpat peníze v programu benefitů také na většinu nehrazených vakcín. Napříč pojišťovnami se možnosti liší – například Zdravotní pojišťovna Škoda dá nově příští rok lidem nad padesát let tisíc korun, pokud doloží, že se nechali očkovat proti pásovému oparu. Nejoblíbenější je už několik let příspěvek na vakcínu proti klíšťové encefalitidě.

„Může se z toho hradit i očkování proti žloutence, proti chřipce a je možné uhradit cestovní očkování,“ vypočítává mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Další příspěvky pro těhotné i děti

Většina pojišťoven se pak příští rok znovu zaměří i na těhotné ženy – přidají třeba na screening v prvním trimestru. „Nastávajícím maminkám bude k dispozici příspěvek 1200 korun a dalších 1000 korun si budou moci vybrat, až se miminko narodí,“ uvádí mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Jan Mates.

Například Oborová zdravotní pojišťovna navíc ženám, které trpí těhotenskou cukrovkou, nabídne online dálkové měření krevního cukru.

Preventivní programy myslí i na děti, nabídek jsou desítky. Třeba Revírská bratrská pokladna přispěje 1000 korun na rovnátka, Česká průmyslová pojišťovna přidá 300 korun na nákup ochranné přilby.

V nabídkách pojišťoven jsou i příspěvky na ozdravné pobyty nebo preventivní vyšetření, třeba ultrazvuk prsou nebo test krve ve stolici. Řada z nich po předložení dokladu proplatí třeba i dezinfekci nebo testovací proužky diabetikům.

Co už některé pojišťovny nabízely, další do svých seznamů připojují od ledna. „Novinkou v příštím roce bude příspěvek těm, kteří se chtějí odnaučit kouřit. Dostanou 500 korun na náplasti, které pomáhají odbourat závislost na nikotinu,“ uvádí mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

A stejně jako letos podpoří i příští rok pojišťovny bezpříspěvkové dárce krve, plazmy a kostní dřeně. Ti mají nárok na vyšší příspěvky než ostatní a mají k dispozici také vitamíny.