Zeman navrhl Sváčka na ústavního soudce, za Klause ho Senát odmítl

Praha - Prezident Miloš Zeman navrhl senátorům na ústavního soudce předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka. České televizi to potvrdila mluvčí Senátu Eva Davidová. Sváčka už dříve navrhl i tehdejší prezident Václav Klalus. V Senátu s ním ale neuspěl.

Podle Davidové začala podáním návrhu běžet 60denní lhůta, během které mají senátoři možnost pozvat Sváčka na jednání výborů a zeptat se ho na jeho názory. „Předpokládáme, že by se tento bod mohl dostat na program jednání Senátu už na srpnové schůzi, která bude v druhé polovině měsíce, nejpozději na zářijovou schůzi,“ doplnila.   

Senátoři naposledy o Sváčkovi hlasovali v únoru loňského roku. K souhlasu horní komory s jeho jmenováním mu tehdy chyběly jen dva hlasy. Senátu se mimo jiné nelíbily jeho styky s exministrem Pavlem Němcem a Sváčkovo zvolení nedoporučily ani dva senátní výbory. „Za sebe mohu říci, že důvodů bylo několik. Jednak určité pochybnosti o vazbách pana Sváčka na pražské podnikatelské prostředí. Kandidát do Ústavního soudu by také měl mít jasný názor na zásadní ústavněprávní otázky, jeho odpovědi byly ale někdy poněkud neurčité až vyhýbavé,“ komentoval tehdy Sváčkovo nezvolení senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).   

Předsedovi Městského soudu v Praze je mimo jiné vytýkáno jeho krátkodobé předlistopadové členství v KSČ. Sváček uvedl, že nemá nic na svou obhajobu, už dříve ale odmítl obvinění, že rozhodoval na základě zadání někdejší Státní bezpečnosti, komunistické policie nebo samotné strany. Dokládají to podle něj jeho polistopadová prověření před jmenováním do soudcovských funkcí.

Zeman navrhl Sváčka na post ústavního soudce (zdroj: ČT24)