V západní polovině Čech hrozí ledovka. Jeseníky a Beskydy zasáhl silný vítr

Ve středu v noci a ve čtvrtek ráno se bude v západní polovině Čech tvořit ledovka. Na severní a střední Moravě, hlavně v Jeseníkách a Beskydech, hrozí silný vítr, který bude v noci ještě zesilovat. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav.

Ledovka se začne vytvářet hodinu před půlnocí, nebezpečí potrvá do čtvrteční deváté hodiny ráno. Výstraha platí pro Prahu, Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj, pro západní okresy Středočeského kraje a pro Českolipsko v Libereckém kraji.

„Během noci na čtvrtek a ve čtvrtek ráno očekáváme postupně v západní polovině Čech na většině území déšť nebo déšť se sněhem, místy i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Srážky budou od západu přecházet většinou ve sněhové,“ uvedli meteorologové.

Východ zasáhl vítr

Na východě země začal zesilovat vítr, výstraha platí pro Zlínský a Moravskoslezský kraj a v severní části Olomouckého kraje. V nárazech bude foukat rychlostí až 70 kilometrů za hodinu, v Jeseníkách a Beskydech až 110 kilometrů. Ve čtvrtek k ránu má vítr slábnout.

Lidé by proto v Jeseníkách a Beskydech měli omezit horské túry, a pokud se přece jen chtějí vydat do hor, měli by dodržovat pokyny Horské služby. Vítr může podle meteorologů zhoršit ovládání vozidel nebo převrhnout vánoční stromy umístěné venku.

Silný vítr
Zdroj: ČHMÚ

Ve čtvrtek začne na horách postupně sněžit, napadne maximálně kolem 10 cm. V pátek nejvíce sněhu připadne v Jeseníkách a Beskydech. Pak ale přijde znovu obleva a pokud se předpověď nezmění, bude na Silvestra pršet i na horách. Poslední den roku má být až 9 stupňů Celsia.

Kolísání teplot
Zdroj: ČHMÚ