Okamura viní TIC z trestné činnosti a usiluje o její zrušení

Praha - Senátor Tomio Okamura obvinil organizaci Transparency International ČR (TIC) z páchání trestné činnosti v souvislosti s čerpáním veřejných peněz. Rozhodl se proto podat trestní oznámení a podnět finančnímu úřadu. Podle Okamury je TIC „podvodná organizace, která parazituje na veřejných penězích a není vůbec tak transparentní, jak si hraje“. Senátor konkrétně mluví o „vlivovém sdružení určité skupiny osob“. Chystá už také soudní žalobu na úplné zrušení této obecně prospěšné společnosti.

Podle programového ředitele TIC Radima Bureše však žádné ze vznesených obvinění nemá reálný podklad. Trestního oznámení ani jiných podnětů od něj se prý neobává. „Dnešní tiskovou konferenci pana senátora Okamury vnímáme jako pokračování ve snaze diskreditovat Transparency International,“ uvedl Bureš. „Tyto snahy zesílí vždy, když se naše činnost dotkne zájmů některých mocných skupin. Cílem těchto snah je zabránit TI, aby poukazovala na jednotlivé korupční kauzy,“ dodal.

Okamura si vyžádal od státních úřadů podle zákona o přístupu k informacím smlouvy uzavřené s TIC a faktury. Jejich konfrontací s výročními zprávami TIC a dalšími zveřejněnými dokumenty má podezření, že se organizace dopustila tří trestných činů - zkreslování údajů o stavu hospodaření, pletichy při zadání veřejné zakázky a neoprávněného podnikání.

TIC podle Okamury neuvedla některé zisky ze služeb řádně v účetnictví, získala zakázky bez výběrového řízení a bez oprávnění prováděla auditorskou činnost, což je prý navíc zcela mimo rámec statutu obecně prospěšné společnosti. Senátor hovořil na tiskové konferenci o službách TIC například pro Úřad vlády, ministerstvo zemědělství, Lesy ČR, České dráhy a Státní fond životního prostředí.

Okamura přiznal, že se o TIC začal více zajímat potom, co loni v prosinci označila jeho prezidentskou kampaň za nejméně transparentní, a naopak tehdy vyzdvihla Jana Fischera. Okamura nebyl do prezidentské volby připuštěn a řekl, že neměl ani leták, billboard a inzerci. Poukázal také na Fischerovo splacení dluhů z kampaně těsně před jeho nástupem do čela ministerstva financí.