Picek varuje před nákupem dopravních letadel CASA

Praha - Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek varuje před rozhodnutím ministerstva obrany nakoupit taktická dopravní letadla CASA C-295M. Podle informací týdeníku Euro poslal v červnu ministryni obrany Vlastě Parkanové zprávu, v níž uvádí, že má k letounům především technické výhrady. Generální štáb označil letadla za nevyhovující již v dřívějších odborných analýzách.

Armáda chce koupit tři letadla španělské firmy CASA C-295M, obchod však kritizovala i konkurenční italská firma Alenia Aeronautica, která vojsku nabízela vlastní stroj Spartan C-27J. Kromě toho chce obrana vyměnit pět nepotřebných českých letadel L-159 za jeden nově vyrobený transportní CASA C-295M.

Podle Picka letoun CASA C-295M nedolétne z Afghánistánu do Česka bez mezipřistání, což by bylo pro evakuaci zraněných vojáků zásadní, nemá ani dostatečný počet lehátek pro přepravu raněných. Letadla také nedosahují tak vysoké rychlosti jako konkurenční stroje. Za nebezpečné generál také považuje, že v případě vysazení motoru kvůli technické závadě nebo po zásahu střelnou zbraní „není letoun schopen přestoupat hory v Afghánistánu - místě plnění naší mise a dislokace našich jednotek“.

Letouny údajně nejsou schopny přepravit žádnou kolovou ani pásovou techniku, kterou armáda ČR používá.

Na nedostatky letounu C-295M Picek upozorňoval už v připomínkovém řízení na začátku března. Koncem dubna však v tiskovém prohlášení uvedl: „Letoun C-295M renomovaného evropského výrobce konsorcia EADS je schopen v podmínkách Armády ČR plnohodnotně nahradit stávající letouny An-26 a jeho případné zavedení do výzbroje bude v každém případě znamenat výrazné posílení schopností Armády ČR.“

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka je klíčové uplatnění nepotřebných L-159. „V tomto bodě vyšla ministerstvu obrany vstříc pouze jedna firma,“ uvedl Čírtek. Italská Alenia Aeronautica však podle týdeníku Euro tvrdí, že ji k podání takové nabídky nikdo nevyzval.

Alenia Aeronautica dokonce podala v červnu stížnost Evropské komisi, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i ministerstvu obrany. Podle Italů připravovaný obchod porušil zásady transparentnosti a nediskriminace Evropské unie při uzavírání veřejných zakázek.

Přepravní letadlo CASA
Zdroj: ČT24