Budeme jednotní, odmítají zástupci stran váhavé hlasy pro vládu

Praha – V klíčový moment nečekejte rozkol - naši poslanci budou zajedno. Zástupci parlamentních stran odmítají středeční zprávy o tom, že někteří jejich členové zvažují hlas pro vládu Jiřího Rusnoka, a to navzdory dosavadním vyjádřením stranických vedení. Sněmovnu čekají v příštích týdnech důležitá hlasování o rozpuštění sněmovny a důvěře vládě. Ukazuje se však, že minimálně opoziční strany budou postoj k Rusnokově kabinetu pečlivě zvažovat. Jednotní podle všeho nemusí být ani poslanci ODS a TOP 09, jejich zástupci ale v Událostech, komentářích garantovali hlasy všech svých poslanců proti nové vládě.

Včerejší vyjádření politiků pro ČT či MF Dnes ukázalo, že v řadě stran jednotlivci zvažují Rusnokově vládě podporu. České televizi dokonce hned tři místopředsedové ČSSD – Michal Hašek, Lubomír Zaorálek i Milan Chovanec – uvedli, že „menším zlem“ je pro ně podpora nově jmenované vlády než návrat pravicové koalice. Zaorálek ale trvá na tom, že pouze za předpokladu, že se politici dohodnou na předčasných volbách. V tom je za jedno s předsedou Bohuslavem Sobotkou, který je momentálně na dovolené. Podle MfD váhá nad podporou Rusnokova kabinetu minimálně 22 poslanců ČSSD. 

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc ale v ČT zmínil, že prioritou jsou pro stranu předčasné volby a tedy rozpuštění sněmovny. Rozštěpení strany a odklonu příznivců prezidenta Miloše Zemana, za něž se někteří váhající považují, se Tejc neobává. „Sociální demokracie není a nebude rozvalena. Jsem přesvědčen, že tak, jak se rozhodne vedení strany a poslanecký klub, tak budou hlasovat všichni poslanci, ať už to bude pro, nebo proti vládě,“ uvedl.

Ani Tejc ale, na rozdíl od stranického šéfa, nevylučuje, že by ČSSD mohla nový kabinet Rusnoka skutečně za určitých okolností podpořit. Mimo jiné by tím nepřímo vyvinula tlak na ODS, která si nepřeje vládnutí Rusnoka až do řádných voleb. „Soustředíme se nyní na naší prioritu, tedy předčasné volby. Ve chvíli, kdy se ukáže, že TOP 09 změní postroj, tak se může stát, že se situace změní a budeme muset zvážit všechna řešení,“ řekl předseda poslanců ČSSD. Jakou dohodou by šlo ve sněmovně prosadit předčasné volby, ale Tejc nespecifikoval.

Jeroným Tejc:

„Nechceme dělat to, co TOP 09 nebo ODS, tedy říkat vždy NE za každou cenu bez nějakých argumentů. Pokud se situace nějak vyvine, budeme chtít zvážit různé možnosti, včetně důvěry vlády. To je věc, která má své pro i proti… V každém případě se v příštích dnech ukáže, že sociální demokracie je jednotná.“

Také ODS i TOP 09 zatím zmiňovaly, že hlasy nové vládě nedají. Stanoviska ale po středě tak jednoznačná nejsou. Podle ankety Mladé fronty DNES s podporou Rusnokovy vlády váhají třeba poslanci Rom Kostřica, Rudolf Chlad nebo Jan Smutný. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík ale podporu kohokoliv z tábora TOP 09 či starostů odmítá. „To je naprosto vyloučené, je to nesmysl. Já jako předseda poslaneckého klubu garantuju všech 42 hlasů naprosto jednotných pro nepodporu Rusnokovy vlády,“ prohlásil v Událostech, komentářích.

  • Jiří Pospíšil (ODS): „Dál doufáme, že poté, co vláda Jiřího Rusnoka nezíská většinu, tak pan prezident pověří takovou vládu, která bude mít podporu v Poslanecké sněmovně. Pokud Rusnokova vláda získá podporu ČSSD, pak přestává být úřednickým kabinetem, ale je za ní plně odpovědná strana, která jí vyslovila důvěru.“
  • Petr Gazdík (TOP 09): "Nevidím důvod pro hlasování o rozpuštění sněmovny. Pokud sociální demokraté dají své hlasy vládě, my budeme vyčkávat, až se vláda s jejich podporou politicky znemožní, a budeme čekat na úspěch ve volbách."
  • Jeroným Tejc (ČSSD): „Ve chvíli, kdy oznámíme své stanovisko, tak bude jednotné. Já myslím, že jestli dnes někdo má problémy, tak to není sociální demokracie. My hledáme řešení, my se nesnažíme bourat za každou cenu něco, co může být funkční a může fungovat do předčasných či řádných voleb.“

Také poslanec ODS Pavel Svoboda, který je ve vedení klubu, zatím váhá nad podporou Rusnoka a spol. Možný rozkol deklarované „stojedničky“ ale důrazně odmítl místopředseda občanských demokratů Jiří Pospíšil. „ODS je dnes nejkompaktnější politická strana v Poslanecké sněmovně. Hovořil jsem s panem předsedou klubu Bendou a garantoval, že všichni naši poslanci podpoří jednotné stanovisko. Ty naše názory jsou pořád jednotné, jednoznačné,“ uvedl Pospíšil.

Podobně odmítl rozštěpení strany v otázce podpory vlády i předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip. Komunistický poslanec Vojtěch Adam o hlasu pro Rusnokův kabinet uvažuje. „Myslím, že v tomto ohledu bude stanovisko poslaneckého klubu určitě jednotné,“ trvá na soudržnosti komunistické frakce v Poslanecké sněmovně Vojtěch Filip.

Podstatnou roli mohou při hlasování o důvěře vládě sehrát také poslanci LIDEM nebo Věcí veřejných. Členové klubu VV Petr Skokan a Michal Babák jsou údajně o svém hlasu pro vládu již rozhodnuti. Místopředsedkyně klubu Jana Drastichová ale nechtěla nic předjímat. „Nemůžeme v tuto chvíli předbíhat. Nejdříve je potřeba udělat krok A, tedy hlasování o rozpuštění sněmovny. Pokud někteří z našich poslanců už mají jasno, já s nimi teprve budu jednat na poslaneckém klubu,“ reagovala.

Šéfka LIDEM Karolína Peake podle svých slov dál trvá na podpoře koaliční vlády pod vedením Miroslavy Němcové. O program Rusnokova kabinetu se ale prý bude minimálně zajímat. „Pokud by ta jednání zkrachovala, samozřejmě, že by nás zajímalo i programové prohlášení Rusnokovy vlády. Ne snad kvůli vyjadřování důvěry, ale abychom mohli ad hoc hlasovat o rozumných návrzích, které by se týkaly i našich priorit,“ tvrdí Peake.

  • Karolína Peake (LIDEM): „Nemohu podporu Rusnokovy vlády úplně vyloučit, protože se mi nelíbí ta silácká prohlášení z různých stran a náhlé změny názorů. Stoprocentně s námi ale koalice může počítat na podporu vlády Miroslavy Němcové. Náš současný postoj dosud vyplývá z toho vyjádření před třemi týdny, na kterém se nic nezměnilo.“
  • Jana Drastichová (VV): „Věci veřejné jsou nejstabilnější. Stále platí to, co jsme řekli ihned poté, co vláda podala demisi, že podpoříme rozpuštění sněmovny a pokud se tak nestane, tak jsou Věci veřejné ochotny přistoupit k debatě o podpoře vlády Jiřího Rusnoka.“
Události, komentáře (zdroj: ČT24)