Všech čtrnáct ministrů je ve funkci. Poslední resort převzal František Lukl

Praha - Všichni ministři vlády Jiřího Rusnoka se ujali svých úřadů. Jako první ze zbylých devíti ministrů byl do úřadu ráno uveden ministr školství Dalibor Štys, krátce po něm svou funkci převzal ministr kultury Jiří Balvín a následně i ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Před polednem byla do funkce uvedena ministryně spravedlnosti Marie Benešová, posléze šéf resortu zdravotnictví Martin Holcát, ministr životního prostředí Tomáš Podivínský, ministr zemědělství Miroslav Toman, ministr dopravy Zdeněk Žák a předávání funkcí ukončil ministr pro místní rozvoj František Lukl. Pět členů úřednického kabinetu včetně obou vicepremiérů už úřady od svých předchůdců převzalo ve středu. Hlavním úkolem příštích dnů bude pro všechny ministry příprava programového prohlášení. Premiér už prozradil, že bude stručné.

Všichni členové nové vlády mají po dnešku i úřady, které budou řídit. Jako první převzal svůj úřad ministr školství Dalibor Štys. Chce pokračovat v práci svého předchůdce Petra Fialy, například v přípravě nového vysokoškolského zákona. „Ministerstvo školství vidím především jako ministerstvo vzdělávání, ne jako ministerstvo udržování škol v chodu“ uvedl Štys.

Hned po něm byl do úřadu uveden ministr kultury Jiří Balvín. Ten už také osvětlil svoje plány. Chce například dotáhnout Státní fond kinematografie, autorský zákon nebo řešit situaci v Národní galerii. „Samozřejmě se mi nelíbilo, jestliže takhle důležitá a jedinečná instituce dostane ředitele bez výběrového řízení,“ myslí si Balvín. Podle odstupující ministryně by měl Balvín dotáhnout i památkový zákon. Pro resort kultury by chtěl Balvín v neposlední řadě získat více peněz. V současnosti se podle něj rozpočet na kulturu pohybuje kolem 9 miliard. Peníze by se podle něj mohly přelít například ze štědrých sociálních dávek. Nový ministr už také dnes rozhodl o tom, že z vedení resortu odejdou tři lidé. Server Aktuálně.cz večer uvedl, že odvolal z funkce ekonomického náměstka Martina Sankota, ředitele úřadu Milana Kupku a šéfku kabinetu bývalé ministryně Markétu Ševčíkovou.

Po uvedení Jiřího Balvína do úřadu svou funkci po Ludmile Müllerové převzal i nový ministr práce a sociálních věcí František Koníček. S úřadem na něj přejde například problém ukončení sporného projektu sKaret. „Přichází de facto jako krizový manažer,“ uvedl premiér Rusnok. Koníček byl v minulosti šéfem Lesů České republiky. Je taky jedním z ministrů, kteří kvůli angažmá ve vládě pozastavili své členství v ČSSD. Koníček chce v čele ministerstva práce také zvýšit minimální mzdu a zefektivnit čerpání peněz z EU. Očekávat se dají také personální změny, ty oznámí Koníček v pátek. Vymění prý lidi, kteří „zklamali a nezvládli počítačové systémy“, zároveň zastaví přípravy tendru za 1,4 miliardy korun na nový systém pro úřady práce, který chtělo dosavadní vedení resortu vyhlásit nyní v červenci. Nové systémy mají úřady práce rok a půl, dodnes řádně nefungují. Resort je pořídil bez výběrového řízení.

Ještě před polednem uvedl Rusnok do úřadu i jedinou ženu ve vládě, ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Její prioritou budou normy spojené s občanským zákoníkem, o zákonu o státním zastupitelství chce jednat. Na ministerstvo Benešová přivede jen málo nových lidí, mezi nimi například Hanu Smetanovou, bývalou šéfku protokolu Úřadu vlády v době, kdy byl premiérem nynější prezident Miloš Zeman. Stane se šéfkou jejího kabinetu. Benešová zároveň uvedla, že by byla ráda, aby ve funkci zůstal ekonomický náměstek Radomír Daňhel, který oznámil odchod. V resortu bude pokračovat také první náměstek Daniel Volák.

Po Marii Benešové byl dnes do svého resortu, resortu zdravotnictví, uveden i Martin Holcát. Prioritou je podle něj například pokus o navýšení odvodů za státní pojištěnce, odkup pohledávek pojišťoven a důraz na kvalitu a dostupnost péče.

Odpoledne byl do funkce uveden i ministr životního prostředí Tomáš Podivínský. Žádné velké personální změny podle svých slov neplánuje. Věnovat by se chtěl například problematice ovzduší v Moravskoslezském kraji či zákonu o Šumavě, u kterého by chtěl docílit konsensu všech stran. „Jsem zastáncem bezuhlíkových, racionálních technologií. To je určitě téma, které bych rád akcentoval,“ uvedl ještě.

Do resortu zemědělství byl dnes uveden také Miroslav Toman, dosavadní prezident Potravinářské komory ČR, který se již dříve vyjádřil, že by zakázal dovoz potravin z Polska. Mezi prioritami zmínil státní rozpočet, povodně, dokončení společné zemědělské politiky a zajištění kvalitních a nezávadných potravin. Personální změny chystá, zajímat jej bude zejména odbornost jednotlivých vedoucích pracovníků. Do resortu si už přivedl své nejbližší spolupracovníky. 

V odpoledních hodinách byl do své funkce uveden i ministr dopravy Zdeněk Žák. Žádná velká revoluce podle jeho slov nepřijde. Do dopravy by chtěl vnést „více inteligence a méně betonu“. Během několika dní ho ale čeká rozhodnutí, jestli České dráhy objednají dalších osm souprav rychlovlaku Railjet, který by měl jezdit mezi Prahou a Budapeští. A potom boj o to, aby v příštím rozpočtu dala vláda víc peněz na výstavbu dálnic. „Pokud nenajdeme shodu ve státě a v Poslanecké sněmovně, tak budeme muset přestat stavět dálnice, protože my si nemůžeme dovolit ty již postavené nechat zchátrat,“ upozornil Žák.

Poslední resort, ministerstvo pro místní rozvoj, převzal dnes odpoledne František Lukl. „Mým základním krédem je vytvořit tým, který bude pracovat na zásadách otevřenosti a komunikace,“ uvedl Lukl. Resort bude klást důraz na odstraňování škod po povodních, podporu cestovního ruchu, regionální rozvoj či koordinaci čerpání peněz z fondů. Prioritou je podle Rusnoka i stavební legislativa a bytová politika.

Ministry ale nečekají jen resortní úkoly. Nejprve musejí sestavit programové prohlášení, s nímž předstoupí do 30 dnů od jmenování před Poslaneckou sněmovnu. Podle premiéra Rusnoka mezi programové priority vlády patří podpora ekonomického růstu i otázka evropských fondů. Klíčovým úkolem pro novou vládu bude sestavení státního rozpočtu, dotáhnout by se měly také doprovodné zákony k novému občanskému zákoníku.