Nečas jde v pátek k výslechu. „Konečně jsem si to vykřičel,“ říká

Praha/Ostrava - Policie zve na pátek k výpovědi expremiéra Petra Nečase v kauze jeho někdejší spolupracovnice Jany Nagyové. Ta měla neoprávněně úkolovat vojenskou rozvědku a uplácet tři poslance z ODS posty ve státních firmách. Žalobce Ivo Ištvan tento týden požádal Poslaneckou sněmovnu o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání, sám Nečas po svém výslechu volal již v minulých dnech.

„Ano, konečně jsem si to vykřičel,“ odpověděl dnes po obědě expremiér Petr Nečas na otázku, zda v pátek kvůli aféře Nagyová zamíří k výslechu. O Nečasově předvolání již dopoledne informoval advokát Jiří Matzner, který zastupuje jednoho z obviněných v kauze, dosavadního ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a informaci o pozvánce k výpovědi potvrdila také pracovnice advokátní kanceláře Eduarda Bruny, který zastupuje bývalou ředitelku Nečasovy kanceláře Janu Nagyovou.

Podle policie slíbil loni Nečas trojici tehdejších poslanců ODS - Petru Tluchořovi, Ivanu Fuksovi a Marku Šnajdrovi úplatek za to, že složí poslanecký mandát a umožní tak příjetí daňového balíčku. Údajně také zajistil poskytnutí úplatku, a to ve formě členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté označili za korupční jednání. Do vyjednávání měla být zapojena i šéfka premiérova sekretariátu Jana Nagyová. Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS.

Nečas si o výslech řekl minulý týden

Svůj zájem být v případu Jany Nagyové vyslechnut deklaroval expremiér Petr Nečas minulý týden v úterý, kdy úřad vlády zveřejnil dopis, který adresoval ostravským žalobcům (právě ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci aféru Nagyová dozoruje).

V listě Nečas sdělil, že je kdykoliv plně k dispozici a může poskytnout relevantní informace. Nečas si totiž nepřeje, aby se to, že nebude vyslechnut, stalo záminkou pro prodlužování vazby obviněných. „Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády. Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví,“ napsal.