Boj proti suchu: o vodě bude rozhodovat jen jedno ministerstvo, chce prosadit Brabec

Události ČT: O vodě bude rozhodovat jen jedno ministerstvo, chce prosadit Brabec (zdroj: ČT24)

Voda by měla být výhradně v gesci ministerstva životního prostředí. To je plán šéfa resortu Richarda Brabce (ANO), který chce pod svůj úřad soustředit dosud rozdělené kompetence v této oblasti – od boje proti suchu až po ceny pro domácnosti. Resort zemědělství se ale zatím svých pravomocí nechce vzdát.

Dosavadní stav je takový, že přehrady a další nádrže spadají pod ministerstvo zemědělství. Stejný úřad plánuje i stavbu přehrad nových.

Ministerstvo životního prostředí zatím podporuje spíš mokřady, tůně a zadržování vody v krajině. A například dotace na vodovody a kanalizace rozdělují oba úřady souběžně.

Vicepremiér Richard Brabec (ANO) ale chce, aby se veškeré kompetence v oblasti vod soustředily pod jednou střechou – na ministerstvu životního prostředí. Znamenalo by to i změny některých zákonů – kompetenčního a vodního.

Přijde mi to zbytečné. Ministerstvo životního prostředí má dost agendy, na kterou by se mělo soustředit, a neplýtvat energií na tyto nesmyslné návrhy.
Marian Jurečka
bývalý ministr zemědělství, (KDU-ČSL)

Důvodem je boj se suchem. Právě kvůli němu by se měl v příštím roce novelizovat vodní zákon.

„Není to o míře vlivu a o počtu úředníků, které by si chtěl někdo uchvátit. Koordinátor boje se suchem by měl mít v ideálním případě jednu hlavu,“ řekl ministr Brabec.

Resort zemědělství ale zatím nesouhlasí. Tvrdí, že už teď má většinu agend. „Zemědělské a lesní hospodaření s otázkou zajištění vody v krajině úzce souvisí,“ konstatoval náměstek ministra zemědělství pro vodní hospodářství Aleš Kendík.

„Přijde mi to celé naprosto zbytečné – já si myslím, že ministerstvo životního prostředí má dost agendy, na kterou by se mělo soustředit, a neplýtvat energií na tyto nesmyslné návrhy,“ okomentoval návrh bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Určitě to nebude nepřátelské převzetí, rádi bychom o tom s novým vedením ministerstva zemědělství jednali,“ dodal Brabec.

Reorganizace má být součástí širších změn. Vláda chce prosadit nezávislého regulátora cen a u vodného a stočného snížit DPH z patnácti na deset procent.

Původně přišlo hnutí ANO s nápadem obě ministerstva sloučit. Pobouřilo tím ale ekology a návrh programového prohlášení vlády s tím nepočítá.