Úřad vlády a ministerstva ruší 73 míst, mění se i vedení ČD. Čistky to nejsou, tvrdí Babiš

Události: Vláda zrušila 73 míst na Úřadu vlády a ministerstvech (zdroj: ČT24)

Vláda Andreje Babiše zrušila 73 míst a 14 sekcí na ministerstvech a Úřadu vlády. Změny začnou platit už se začátkem nového roku. Propuštění se týká hned několika náměstků – například na resortu vnitra skončí Petr Hulinský, na ministerstvu financí pak Ondřej Závodský. Vláda také vyměnila většinu řídicího výboru Českých drah a jednoho člena správní rady SŽDC. Opozice to označila za personální čistky.

„Určitě se nejedná o žádné čistky. Nejvíc změn je na Úřadu vlády, tedy pode mnou – to je 28 služebních a 28 pracovních míst,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Celkem se podle něj ruší 23 služebních a 50 pracovních míst. Z celkového počtu zaměstnanců pod státní službou, kterých je 71 500, jde podle něj o zanedbatelný počet.

„Na Úřadu vlády jsme zrušili kancelář vedoucího Úřadu vlády a zřídili jsme odbor, zrušili jsme sekci kabinetu předsedy vlády. U místopředsedy vlády, který měl na starosti Radu pro výzkum, vývoj a inovace, jsme zrušili celý aparát – dva náměstky, dvě asistentky, celý kabinet. Stejné to bylo u ministra pro lidská práva. Celkově je úspora 18 milionů 58 tisíc korun,“ uvedl premiér. Úřad je jediný, který změnami ušetří; ministerstva peníze na platy nemění.

Ministerstvo vnitra v materiálu uvádí, že změny souvisí s reorganizací práce ministerstev a cílem naplnit programové priority Babišovy vlády. Vládu jmenoval prezident Miloš Zeman minulou středu a páteční jednání bylo zřejmě poslední v tomto roce, takže měl kabinet poslední příležitost změny účinné od 1. ledna schválit. 

Babiš: Na ministerstvech a Úřadu vlády zrušíme místa. Souhlasíme s nepřijetím eura (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé personální změny v úřadech se totiž podle služebního zákona mohou udělat jednou ročně tak, aby platily od následujícího roku. Pokud se navrhují zásadní úpravy v průběhu roku, musí to být opodstatněno významnou změnou v organizaci úřadu. 

„Je to úplně normální, když nastoupí nový ministr, že nějaké počáteční změny udělá okamžitě,“ dodal Babiš. Další změny se podle něj chystají od března. Jedním z hlavních argumentů při přijímání služebního zákona přitom bylo to, že zabrání změnám na úřadech s příchodem každé nové vlády. 

Podle premiéra je navíc mnoho míst ve skutečnosti neobsazených, přestože na ně resort dostává peníze. „Náš problém je v tom, že máme 16 tisíc černých duší. To je taková zvyklost ministrů, že mají místa, která nečerpají, ale čerpají peníze, aby měli vyšší platy,“ uvedl. Rozhodnutí vlády nebude znamenat jen propouštění, ale i přesuny. Desítky míst totiž na ministerstvech také vzniknou.

Končí Hulinský i Závodský

Řada ministrů už avizovala změny v posledních dnech. Například ministerstvo financí chce snížit od nového roku osm sekcí úřadu na šest. Mimo jiné by měla zaniknout sekce majetku státu, kterou řídí náměstek Ondřej Závodský. Jeho sekce by se měla sloučit s právní, kterou řídí náměstek Ondřej Landa. Závodský už dříve oznámil, že zvažuje právní kroky.

Ondřej Závodský
Zdroj: ČT24

Na ministerstvu vnitra skončí náměstci Monika Pálková (KDU-ČSL) a Petr Hulinský (ČSSD). Se zbývajícími pěti náměstky a státním tajemníkem bude ministr Lubomír Metnar (za ANO) dál spolupracovat. Změny zatím nechystá ani na dalších významných postech v resortu, mezi které patří například šéfové policie, hasičů a České pošty. Nevyloučil však, že změny mohou nastat později.

„U ministerstva vnitra došlo ke zrušení jedné sekce – zdravotní, sociální a další útvary. Potom jsem zrušil obě dvě místa politických náměstků, kdy jedno místo bylo neobsazeno. Obráceně došlo k vytvoření nového odboru prevence kriminality. Vznikl také odbor voleb, který by měl systémově řešit problémy, které vyskytují – ať už co se týče volebních lístků, dvojích podpisů, souběhu voleb a další,“ uvedl Metnar.

Petr Hulinský
Zdroj: René Volfík/ČTK

Nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) snížil počet svých náměstků z jedenácti na sedm. Konkrétní jména chce oznámit až po jednání s dotyčnými osobami. Změny čekají téměř všechny sekce ministerstva.

Ministerstvo kultury bude mít v nové vládě namísto dvou politických náměstků jen jednoho. Jeden z dosavadních dvou náměstků, Patrik Košický, se stane ředitelem kabinetu ministra. Úřad bude mít tedy náměstků pět. Nový ministr Ilja Šmíd při uvádění do funkce oznámil, že plánuje personální změny, ale chce je provést až po „podrobném seznámení s prací každého člověka na ministerstvu.“

Na ministerstvu zemědělství by měl skončit podle informací ČTK první náměstek Jiří Jirsa a náměstek pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií Zdeněk Adamec. Jde o dva ze sedmi odborných náměstků v resortu. „Ruším jednoho politického náměstka a slučuji dvě sekce do jedné,“ uvedl ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO).

Na ministerstvu práce a sociálních věcí se novou náměstkyní stala bývalá generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková. Dva dosavadní političtí náměstci – Gabriela Nekolová a Tomáš Petříček (oba ČSSD) – úřad opustili.

„Pokud vám vzroste počet pracovníků na ministerstvu za čtyři roky o 100 procent a chybí vám na sociální služby, tak je podle mě zcela legitimní, že prostředky hledáme tam, kde je alespoň částečně najdeme,“ řekla ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO).

Ministerstvo práce a sociálních věcí čekají velké změny, počet náměstků se zmenší z osmi na šest. Dva dosavadní političtí náměstci – Gabriela Nekolová a Tomáš Petříček (oba ČSSD) – úřad opustili. Novou náměstkyní se stala bývalá generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková. Místo pěti sekcí by měly vzniknout tři. 

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje sloučení dvou sekcí odborných náměstků. Chce spojit sekci ekonomiky a přímo řízených organizací se sekcí zdravotního pojištění, vznikla by sekce ekonomiky a zdravotního pojištění. Sekci zdravotního pojištění vede Tom Phillipp, sekci ekonomiky Petr Landa.

V současné době má ministerstvo pět odborných náměstků, kromě slučovaných sekcí a sekce zdravotní péče ještě sekci legislativy a práva, kterou vede Radek Policar. Dva dosavadní političtí náměstci, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO) již resort opustili.

O personálních změnách na ministerstvu zahraničí hovořil nový šéf resortu Martin Stropnický (ANO) hned po převzetí úřadu minulou středu. Z ministerstva podle něj odejdou pouze dva političtí náměstci Lukáš Kaucký (ČSSD) a Václav Kolaja, který má blízko k lidovcům. „Už jsem se s těmi zaměstnanci přátelsky rozloučil a počet odborných sekcí jsem redukoval o jednu,“ potvrdil Stropnický. S politickými náměstky už prý nepočítá. 

Změny by se neměly dotknout mimo jiné ministerstva spravedlnosti či životního prostředí, kde pokračují ministři za ANO z vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Nemáme politické náměstky, tedy z tohoto pohledu k žádnému pohybu lidí jako na jiných ministerstvech nedochází,“ sdělila mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Výměny na ministerstvech jsou nezbytně nutné, tvrdí Vondráček. Podle Štěcha měla vláda personálie nechat na později (zdroj: ČT24)

Personální změny i na železnici

Vláda také vyměnila většinu řídicího výboru Českých drah a jednoho ze sedmi členů správní rady Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). V obou orgánech nově zasedne náměstek ministra dopravy Ladislav Němec, uvedlo ministerstvo dopravy. 

„Změny navržené ministrem dopravy Danem Ťokem reagují na nové personální složení v resortech, které mají v těchto orgánech své zástupce,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Náměstek ministra dopravy Ladislav Němec
Zdroj: ČTK

V řídicím výboru ČD se vymění tři členové a místopředseda, výbor má sedm členů. Novými členy výboru se stali náměstek ministryně pro místní rozvoj Václav Nebeský, náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický a ředitel odboru strategie ministerstva dopravy Luděk Sosna. Vystřídali Marka Ondrouška, který ve výboru byl za ministerstvo průmyslu a obchodu, Davida Koppitze za ministerstvo pro místní rozvoj a Jindřicha Kušníra za ministerstvo dopravy.

Místopředsedou řídicího výboru Českých drah nově bude náměstek ministra dopravy Němec, který má na starosti sekci dopravní. Nahradí Kamila Rudoleckého, který byl dosud náměstkem ministra dopravy, ale na ministerstvu končí. Místo si udrželi jeho předseda Tomáš Čoček, který je náměstkem ministra dopravy, Jakub Landovský za ministerstvo obrany a Pavel Kouřil za ministerstvo financí.

V sedmičlenné správní radě SŽDC náměstek Němec nahradí Václava Horáka. Předsedou zůstal Vladimír Novotný. Server zdopravy.cz napsal, že členy správní rady zůstávají sociální demokraté Jaroslav Foldyna a Karel Korytář. Členem ČSSD je také Landovský, který udržel funkci v řídicím výboru Českých drah.

Opozice rychlé výměny kritizuje

Opozice kritizuje, že Babišova menšinová vláda provádí personální změny dříve, než požádala sněmovnu o důvěru. K tomu má dojít 10. ledna, podle všeho ji ale vláda nezíská. Podporu nebo příslib tolerance totiž ANO od žádné ze sněmovních stran nedostalo. Za určitých podmínek ji připouští pouze KSČM, jejíž hlasy ale k získání většiny stačit nebudou.

Opatření kritizoval například bývalý ministr vnitra a úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec „Babišova vláda? Horší než Hun Attila na dobytém území. Vláda, která 10. ledna nezíská důvěru, se dnes pokouší zničit nezávislost státní správy,“ napsal na Twitteru.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila nemá vláda ke změnám mandát. „V parlamentní demokracii je plnohodnotná vláda pouze v případě, že má podporu Poslanecké sněmovny,“ uvedl.

„Dokud vláda nebude mít důvěru, neměla by dělat zásadní kroky, ke kterým je potřeba důvěra a které vzbuzují obavu u veřejnosti – vyměnit nejvyššího státního zástupce, obsazovat dozorčí rady, pokusit se o ovládnutí státu,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.