SPD ani Piráti Babišovu vládu nepodpoří. Její toleranci připustili jen komunisté

Události: SPD ani Piráti Babišovu vládu nepodpoří (zdroj: ČT24)

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) nepodpoří menšinovou vládu Andreje Babiše při hlasování o důvěře. A to ani odchodem ze sálu, aby se snížil nutný počet poslanců, uvedl šéf hnutí Tomio Okamura. Podporu či toleranci menšinové vládě ve čtvrtek znovu odmítli také zástupci Pirátů. Dosud ji připouštějí jen komunisté, ale jejich hlasy na většinu ve sněmovně stačit nebudou. Je tak pravděpodobné, že menšinová vláda ANO důvěru nezíská.

Zástupci SPD a ANO ve čtvrtek debatovali o programových průnicích: „Když to shrneme, je tady spousta bodů, které by hnutí ANO podpořilo. Na druhou stanu je tu celá řada bodů, u kterých z debaty vyplynulo, že by je hnutí ANO nepodpořilo,“ konstatoval Tomio Okamura. 

SPD na jednání přišla s vlastními prioritami, například zavedením hmotné odpovědnosti politiků, jejich odvolatelností a hlavně se zákonem o referendu. Shodu s hnutím ANO ale nenašli. ANO má výhrady mj. právě k zákonu o obecném referendu, který už SPD předložilo ve sněmovně a Okamura ho označuje za prioritu. 

„V této fázi, kdy máme programové a personální rozpory, tak jsme se rozhodli, že tato vláda nesplňuje programové a personální představy našeho hnutí. Rozhodli jsme se, že menšinovou vládu nepodpoříme, a to ani odchodem ze sálu,“ zdůraznil Okamura.

Brífink po jednání zástupců ANO a SPD (zdroj: ČT24)

Předseda SPD kritizoval také personální složení Babišova kabinetu. „Máme výhrady k paní ministryni Šlechtové, která se o nás vyjádřila, že jsme prý možná fašistická strana. A máme výhrady taky k panu ministru (dopravy) Ťokovi, je to velmi slabý ministr,“ poznamenal Okamura.

Šlechtovou vyzval, aby se za své tvrzení omluvila. Ministru Ťokovi Okamura vyčetl, že nevyřešil problém s mýtným a za jeho vlády se postavilo jen pár kilometrů dálnic. Na ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi mu zase vadí to, že chce údajně měnit malé regionální nemocnice na kliniky.

Zároveň však Okamura dodal, že se SPD a ANO domluvily na dalších schůzkách a jednáních. Mluvil o tom v souvislosti s tím, že by Andrej Babiš zřejmě dostal i druhý, případně třetí pokus na sestavení vlády. 

Piráti chtějí být konstruktivní opozicí

Poslední schůzku před Vánocemi absolvovalo ANO se zástupci Pirátů. Předseda strany Ivan Bartoš na brífinku zopakoval, že ani Piráti menšinovou vládu při hlasování o důvěře nepodpoří. Odmítl i její toleranci tím, že by poslanci odešli ze sálu.

Na čtvrteční schůzce se prý debatovalo o jednotlivých bodech v programovém prohlášení. V této souvislosti Bartoš zopakoval, že jsou Piráti připraveni podpořit ty konkrétní body, na kterých bude shoda, podle Bartoše bude jeho strana opozicí konstruktivní, nikoliv kverulantskou.

Brífink po jednání Pirátů s hnutím ANO (zdroj: ČT24)

Kromě toho se na čtvrteční schůzce debatovalo i o věcech, které v programovém prohlášení nejsou. Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka je teď Česko v přechodové situaci, kdy není ani perspektiva, že by vznikla vláda s důvěrou. „Na druhou stranu už teď je potřeba připravovat zákony, které jsme měli v našich politických programech.“ 

Strana proto přišla se čtyřmi návrhy, které je třeba prioritně prosadit, a požádala hnutí ANO o podporu. První záležitost se týká zákona o zveřejňování smluv energetické společnosti ČEZ. Ta má totiž výjimku a nemusí je zveřejňovat v registru smluv.

Druhou věcí byly takzvané politické trafiky, kde by měly strany přestat vysílat do státních úřadů své nominanty bez patřičných zkušeností. Třetí zákon mění exekuční systém a zaváděl by místní příslušnost exekutorů. Piráti také vyzvali Andreje Babiš, aby na úrovni EU apeloval a zakročil proti daňovým rájům.

Představitelé ANO zase na schůzce zmiňovali to, že chtějí na prvním místě upravit služební zákon a kompetenční zákon a prosadit zákon o liniových stavbách, který se týká rychlejší výstavby klíčových dálnic nebo železničních koridorů. 

Toleranci vlády zatím připustili jen komunisté

Babišova menšinová vláda v pondělí představila svoje programové prohlášení. V úterý pak začalo kolečko jednání s ostatními stranami. Podporu vlády znovu odmítli zástupci ODS a lidovců, ve středu se stejně vyjádřili i sociální demokraté a hnutí STAN.

Babiš ale oproti očekávání do konce týdne jednání s ostatními stranami neuzavře. Čtvrteční schůzku s TOP 09 totiž z časových důvodů zrušil a bude se hledat nový lednový termín, uvedl mluvčí hnutí Vladimír Vořechovský. Strana ale podporu Babišovy vlády dlouhodobě vylučuje.

„Vládu, v jejímž čele je pravděpodobně trestně obviněný premiér s estébáckou minulostí a obrovským střetem zájmů, nemůžeme podpořit,“ vzkázal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Zástupci ANO komentují první kolo vyjednávání o podpoře vládě (zdroj: ČT24)

Toleranci vlády dosud připouští KSČM, definitivně o ní má rozhodnout výkonný výbor strany den před sněmovním hlasováním o důvěře. „Zatím je tam řada nevyjasněných věcí, ale my do vlády nevstupujeme, což je podstatné. Nám jde jen o prosazení priorit, které můžeme jako opoziční strana prosadit,“ řekl šéf KSČM Vojtěch Filip.

Komunisté však mají sérii podmínek a zřejmě budou požadovat v programu ústupky. Čtvrtečním rozhodnutím SPD neodejít při hlasování ze sálu ovšem padá varianta, že by k důvěře vládě stačily jen hlasy ANO a právě komunistů. Dohromady mají ve sněmovně 93 hlasů.

Hnutí ANO nejvíc stojí kvůli programové shodě o spolupráci s ODS. Obě strany by ve sněmovně měly většinu 103 poslanců. Občanští demokraté ale chtějí zůstat v opozici. „Programové věci nejsou to podstatné, jednobarevná vláda naši důvěru mít nebude,“ zdůraznil šéf ODS Petr Fiala. 

Premiér Babiš komentoval první kolo vyjednávání o podpoře s tím, že o toleranci vlády je ochotná uvažovat jen KSČM. Vývoj pro druhý pokus o sestavení kabinetu Babiš nechtěl předjímat. Podle něj bude mít na vývoj vliv i lednový kongres ODS a únorový sjezd ČSSD. Navíc na případný druhý pokus dojde až po prezidentských volbách (o dalších alternativách povolebního vyjednávání více zde).

V rozhovoru pro ČT Babiš připustil, že první pokus o získání důvěry, který má proběhnout 10. ledna, zřejmě bude neúspěšný. Pokud by nevyšel ani druhý pokus, který mu už předem přislíbil prezident Miloš Zeman, usiloval by Babiš o předčasné volby.