OLAF uzavřel vyšetřování Čapího hnízda. Výsledky poslal do Česka

Události: Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) uzavřel vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo. Výsledky zaslal jak příslušným orgánům v Česku, tak Evropské komisi. Nejvyšší státní zastupitelství ani Komise ale zatím nechtějí kauzu komentovat. Ministryně financí Alena Schillerová řekla v Událostech ČT, že „žádná takováto informace v tuto chvíli na ministerstvu financí není k dispozici“.

Oslovená státní zastupitelství, která se kauzou zabývala, doručení odmítla potvrdit. Závěry vyšetřování nezná ani premiér Andrej Babiš. 

„Předpokládám, že se tím moji právníci budou zabývat, ale já to neřeším, mám na to nějaký tým právníků a jsem na to sám zvědavý,“ řekl k výsledkům vyšetřování OLAF Babiš. Popřel, že by ho někdo v této záležitosti kontaktoval. Také první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že žádnou informaci k výsledkům vyšetřování nemá. 

OLAF prohlášení k Čapímu hnízdu
Zdroj: ČT24

Sněmovní imunitní výbor pozve premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka, vyšetřovatele a státního zástupce v případu Čapí hnízdo na jednání, které se uskuteční 9. ledna. Budou na něm moci vysvětlovat své pohledy na kauzu. Otevřít chce výbor také otázku vydání poslance ANO Pavla Růžičky.

O vydání se bude jednat znovu

Jednání s Babišem, Faltýnkem a zástupci orgánů činných v trestním řízení se uskuteční den předtím, než bude sněmovna projednávat žádost o vyslovení důvěry Babišově jednobarevné menšinové vládě. Sněmovna musí o vydání obou poslanců rozhodovat znovu, protože obhájili v říjnových volbách mandát, a nabyli tím imunitu v plném rozsahu.

Zatím není jasné, zda výbor už na tomto zasedání dospěje k doporučení plénu, zda má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo ne. „Osobně se domnívám, že na základě rozpravy, která probíhala v mandátovém a imunitním výboru, se to nedá čekat,“ řekla zpravodajka výboru Kateřina Valachová (ČSSD). Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) a ani místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO) nechtěli věc komentovat.

Vyšetřovatel Pavel Nevtípil už byl podle informací z výboru zbaven mlčenlivosti, aby mohl před jeho členy vypovídat. V případě státního zástupce Jaroslava Šarocha výbor na informaci o zbavení mlčenlivosti ještě čeká.

Výbor chce prohlédnout spis na půdě sněmovny

Výbor zopakoval požadavek na policisty, aby se jeho členové mohli seznámit se spisem případu Čapí hnízdo přímo ve sněmovně, což policie nedávno odmítla. „Debatovali jsme o tom, že budeme žádat policejní orgán, aby nám vycházel trochu více vstříc. To znamená, aby nám umožnil nastudování spisu v Poslanecké sněmovně, popřípadě aby rozšířil termín, do kdy můžeme spis studovat my na policejní stanici,“ uvedla Malá.

Grospič podotkl, že členové výboru jsou si vědomi toho, že by měli policejní žádost o Babišovo a Faltýnkovo vydání řešit bez odkladů a průtahů. Chtějí proto, aby mohli nahlížet do spisu také mezi Vánoci a Novým rokem a v prvním lednovém týdnu. „Také žádáme o to, zda bychom mohli nahlédnout do dozorového prověrkového spisu,“ dodal.

Policie obvinila před sněmovními volbami vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

Jednání o Růžičkovi

Jedno z dalších jednání imunitního výboru se bude věnovat také třetímu poslanci z klubu ANO, Pavlu Růžičkovi. Toho policie obvinila ještě před sněmovními volbami jako radního Postoloprt na Lounsku kvůli údajně nevýhodnému prodeji obecního domu. Růžička vinu necítí a předem řekl, že požádá dolní komoru, aby ho vydala.

Růžička čelí obvinění pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. Policie v případu stíhá i dalších devět městských zastupitelů. Růžička už dřív uvedl, že trestní oznámení podal neúspěšný uchazeč o nemovitost, který je prý zároveň jeho politický konkurent. Zvolením do dolní komory získal imunitu a stíhání muselo být přerušeno.