Autora falešného posudku v Rathově dědickém sporu policie nenašla

Na obvodní soud pro Prahu 6, který řeší spor o dědictví bratrů Rathových, v létě nečekaně přišel znalecký posudek týkající se tohoto případu. Nečekaně proto, že si ho soudkyně nevyžádala. Záhy se ukázalo, že dokument - který se týká pravosti podpisu a zdravotního stavu otce bratrů na závěti - byl falešný. Po autorovi posudku a jeho motivaci několik měsíců pátrala policie. Česká televize nyní zjistila, že případ odložila. Pachatele se najít nepodařilo.

„Prošetřování případu jsme k 15. prosinci ukončili pravomocným odložením. Tedy státní zástupce nebo policejní orgán věc odloží též tehdy, pokud se nepodaří zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. Pominou-li důvody odložení, trestní stíhání zahájí,“ potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Hlavička posudku i razítko patřilo pražskému znaleckému ústavu Apelen Valuation, který podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Máme vyjádření od policie, že naše trestní podání odložila, protože nikoho nenašla. Znalecké posudky jsou zpravidla běžně dostupné, například ve sbírce listin. Tam není problém se podívat, okopírovat vzhled razítek i jakéhokoliv dokumentu a obstarat si falešné. Je to triviální, což ostatně konstatovala i policie,“ popisuje Petr Tůma z Apelen Valuation. „Bavili jsme se s kolegy z branže a je to výjimečná situace. Alespoň jsme vyměnili znaleckou pečeť,“ dodává.

„Absurdní blbost,“ říká o posudku David Rath

Zda chtěl někdo falsifikátem poškodit znalecký ústav, nebo zasáhnout do sporu o dědictví mezi bývalým hejtmanem Davidem Rathem a jeho bratrem Michalem, tak zůstává záhadou.

„Zfalšovaný posudek po formální stránce vypadá věrohodně. Obsah mi však připadá takový divný. Ne, že by tam byly úplné nesmysly, ale prostě to na mě působí záhadně. Poškodilo nás to,“ říká Tůma.

David Rath označuje falešný dokument za „absurdní blbost,“ která působí tak, jako by se někdo z oboru ekonomie vyjadřoval k oblasti zdravotního stavu člověka. „Myslím, že to trošku zapadá do té zvláštní situace, která se kolem mé osoby objevila už před šesti lety, kdy jsem dostal krabici s vínem a najednou v ní policie objevila miliony,“ doplňuje bývalý poslanec za ČSSD obviněný z korupce.

Soudkyně případu bratrů Rathových Irena Voštová v srpnu uvedla, že celou věc projedná s kolegy soudci trestního práva, jak dál postupovat. „Aby tady někdo tvrdil, že jsem si vyžádala znalecký posudek a nic takového nebyla pravda, tak to mě docela namíchlo“. Nicméně policie začala případ vyšetřovat dřív, než se na ni soudkyně obrátila.

Pře o dvacet milionů

David a Michal Rathovi se přou o dědictví zhruba dvacet milionů korun a zahraniční konta vedená na jméno otce bratrů Ratmíra. O nich rodina tvrdila, že jde o jeho úspory. Všechen majetek měl dle závěti připadnout Davidovi, s čímž ale Michal Rath nesouhlasí. Argumentuje tím, že krátký testament otec napsal narychlo v den, kdy ho postihl infarkt.

Právě o zahraniční konta se zajímají i vyšetřovatelé, kteří prověřují, zdali za nimi nejsou výnosy z údajné korupce bývalého hejtmana. Ten to odmítá a uložené jmění vysvětluje tím, že jeho otec mimo republiku dlouho pracoval. Teď by mohl peníze zdědit, pokud se soud přikloní na jeho stranu.

Nicméně soudní spor bratrů Rathových je v tuto chvíli dočasně pozastaven, kvůli indispozici soudkyně. „Kolegyně, která to soudí, je stále v pracovní neschopnosti. Měla by se vrátit někdy v polovině ledna, takže potom to nařídí. Čili zatím termín není stanovený,“ potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.