OBRAZEM: Velehrad hromadně oslavil příchod věrozvěstů

Velehrad - Na Velehradě skončily tradiční Dny lidí dobré vůle, letos spojené s oslavami 1150. výročí příchodu věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje. Vyvrcholily poutní mší, jejíž účastníky pozdravil dopisem papež František. Ve čtvrtek se konal benefiční koncert, na němž se pro neziskové organizace vybralo 1,8 milionu korun. Na dvoudenní akci dorazilo asi 80 tisíc lidí z ČR i ciziny, mezi hosty byl prezident Miloš Zeman. Podle policie se akce obešla bez problémů.

Dnešní dopolední mše se podle pořadatelů zúčastnilo asi 60 tisíc poutníků, které jménem papeže pozdravil záhřebský arcibiskup Josip Bozanić. Přečetl jim poselství, v němž papež účastníky mše nabádal, aby zhodnotili své křesťanské kořeny, na nichž lze budovat společnost posilující toleranci a solidaritu. Podle papeže nabízí cyrilometodějské výročí příležitost celému národu, aby prohloubil mravní dědictví, které má svůj původ „v neúnavném působení svatých bratří ze Soluně“. Bozanić pak sloužil mši v češtině, což lidé ocenili potleskem.

Odkaz soluňských věrozvěstů si v těchto dnech připomněla celá země. Jejich křesťanská misie položila ve druhé polovině 9. století základy vzniku českého státu. Na Moravu přišli z Byzance. Dokázali včlenit evangelium do tuzemské kultury a tu zapojili do života církve. Přeložili biblické a liturgické texty do srozumitelné řeči a upravili pro slovanskou řeč písmo.

Čtvrteční koncert se zaměřil na vážnou hudbu a vystoupili na něm například Jiří Pavlica s Hradišťanem, kteří zazpívali písně ve staroslověnštině, zlínská filharmonie a pěvci Simona Houda-Šaturová, Franco Vassallo a Roman Janál. Akce vynesla 1,8 milionu korun, dvakrát více než loni. Peníze budou rovným dílem rozděleny mezi projekty České katolické biblické dílo, jehož cílem je přispět k lepšímu porozumění bible, Adopce na blízko podporující dobrovolnické mise v zahraničí a Nadační fond Adiuvare, který se zaměřil například na podporu vzdělání studentů ze sociálně slabších rodin. 

V rámci Dnů lidí dobré vůle byla mimo jiné slavnostně představena zlatá mince v nominální hodnotě 10 tisíc korun, kterou k letošnímu výročí příchodu věrozvěstů vydala Česká národní banka. Zájemci mohli přispět do Velehradského rukopisu vlastnoručně přepsaným úryvkem z bible. Na akci se také tradičně setkala stovka vozíčkářů z Česka i ze zahraničí.

Na Velehradě nechyběli ani významní hosté v čele s prezidentem Milošem Zemanem nebo místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí v demisi Karlem Schwarzenbergem.

Slavnost byla klidná i z hlediska policie. „Na improvizované obvodní oddělení, které jsme na Velehradě měli, nikdo neoznámil žádný trestný čin ani přestupek, jen nalezenou peněženku. Hledali jsme také příbuzné dvěma ztraceným dětem, což se ale po chvíli podařilo. Co se dopravy týče, tak při příjezdu a odjezdu se tvořily kolony, ale s tím se muselo počítat,“ řekla policejní mluvčí Jana Macalíková. Dny lidí dobré vůle na Velehradě každoročně oslavují příchod soluňských bratří na Moravu. Letos byly oslavy významnější díky kulatému výročí.

Ve Velehradě vrcholí oslavy (zdroj: ČT24)