Vláda schválila programové prohlášení. Chce jednodušší daňový systém či změny v důchodech

Babiš: Vláda schválila návrh programového prohlášení. Chce jednodušší daňový systém či změny v důchodech (zdroj: ČT24)

Menšinový kabinet šéfa hnutí ANO Andreje Babiše schválil své programové prohlášení, na jehož základě chce hledat podporu ve sněmovně. S jednáním začne už v úterý u občanských demokratů, pak půjde za lidovci.

„Programové prohlášení jsme dokončili,“ uvedl Babiš a dodal, že ho nyní dostanou předsedové všech parlamentních stran. Dodal, že vláda ho pověřila jednáním o návrhu se všemi subjekty ve sněmovně. Dokument, na kterém Babišův tým pracoval několik týdnů, obsahuje podle premiéra priority, s nimiž šli do voleb i konkurenti jeho hnutí.

Předseda jednobarevné vlády by proto chtěl, aby byl kabinet na základě programu ve sněmovně alespoň tolerován. Zatím ale vláda jmenovaná minulou středu podporu sněmovních stran nemá.

„Očekáváme, že strany nám dají nějaký názor na tento návrh a budeme se snažit jim navrhovat, aby naši vládu tolerovaly. Také jestli jsou ochotny za nějaké dodatečné návrhy jejich programů s námi diskutovat o této toleranci,“ prohlásil k nadcházejícím jednáním Babiš.

Do 10. ledna hodlá mít Babiš jasno

Podle svého plánu začne premiér jednat už v úterý se zástupci ODS a poté KDU-ČSL. Ve středu má pokračovat jednání se sociálními demokraty, komunisty a Starosty a nezávislými, kolečko ve čtvrtek uzavře jednání s SPD a Piráty. TOP 09 dostala pozvánku k jednání, termín zatím stanoven nebyl.

Andrej Babiš je bude obcházet (politické strany) a bude vyvíjet nějakým způsobem aktivitu, aby vzbudil zdání, že to myslí dobře. Ale troufnu si říci, že o žádnou koaliční vládu moc zájem nemá. O podporu zájem má, ale pouze ad hoc. Pokud jsou politické strany rozumné, nebudou ho podporovat, aby budoval svoji kariéru tímto nestandardním způsobem.
Michal Pink
politolog Masarykovy univerzity

V Novém roce pak mají pokračovat vyjednávání o spolupráci, případně podpoře v parlamentu tak, aby 10. ledna, kdy hodlá premiér Andrej Babiš o důvěru žádat poslance, měl jasno. V případě, že vláda důvěru nezíská, bude řídit zemi bez ní a prezident, jak slíbil, pověří Babiše sestavením nového kabinetu podruhé. K jednání mu chce dát větší časový prostor.

Z našich dvaceti priorit je v programovém prohlášení vlády patnáct bodů. Teď si prohlášení pečlivě projdeme a zjistíme, v jaké podobě tam naše priority jsou. Nevím, kde premiér Babiš teď našel energii pro digitalizaci státní správy, když za poslední čtyři roky v tomto směru přispěl jen elektronickou evidencí tržeb.
Ivan Bartoš
předseda Pirátů

Nahlédnutí do priorit

Představený návrh programového prohlášení počítá se zjednodušením a elektronizací daňového systému či vytvořením pravidel pro „předvídatelný růst minimálních mezd“. Vláda chce usilovat o snižování rizik terorismu a plánuje vést srozumitelnou zahraniční politiku zaměřenou na prosazování českých národních zájmů.

Ministerstvo životního prostředí v čele se staronovým šéfem Richardem Brabcem (ANO) se chce zaměřit na řešení důsledků klimatických změn. Především hodlá usilovat o zadržování vody v krajině a vytváření zdrojů pitné vody kvůli rostoucím obdobím sucha.

Události: Babišova vláda má programové prohlášení (zdroj: ČT24)

Resort dopravy pak má řešit snazší povolování dopravních staveb, rychlejší stavbu silnic a dálnic a plánování vysokorychlostních tratí. Ministr Dan Ťok už podle svých slov začal jednat o podpoře změn zákonů s jinými stranami ve sněmovně.

Věcná a finanční revize inkluze? Souhlasím. Inkluze je administrativně nesmírně náročná a finančně také. Je to špatně nastavené. Ředitelé škol musí o všechny peníze složitě žádat - a tak žádají skutečně o všechny, do posledního pětníku. I na pomůcky, které jsou zbytečně drahé. Inkluze stála dvakrát tolik, než se odhadovalo. Chybí asistenti, školili se v rychlokurzech, ale to není dostatečná a kvalitní pomoc.
Jiří Růžička
senátor za (nez. TOP 09 a STAN)

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová z hnutí ANO chce především nastartovat důchodovou reformu. Zaměřit se chce i na revizi sociálních dávek a na rodinnou politiku. Ministr zdravotnictví pak cílí především na hospodaření resortu z hlediska nákupů nemocnic spadajících pod ministerstvo, primární péči a rozšíření kompetencí praktických lékařů.

Vládní komplex i zaměření na EU

Vláda by mimo jiné také chtěla, aby v pražských Bubnech vznikl administrativní komplex, kam by se soustředili úředníci z většiny resortů. Podle premiéra Babiše by tím státní správa významně uspořila.

Jedním ze dvou bodů na jednání nové vlády byla také evropská agenda, které chce podle Babišových slov kabinet věnovat zvýšenou pozornost. „A na základě toho vláda přijala usnesení o aktivním prosazování zájmů České republiky v Evropské unii a uložila předsedovi vlády předložit do 10. ledna 2018 přehled klíčových agend evropské politiky s důrazem na aktuální priority z hlediska zájmů České republiky s cílem zajistit jejich efektivní prosazování,“ řekl premiér. Jednotliví ministři mu mají předložit své podklady do 5. ledna. 

obrázek
Zdroj: ČT24