Od ledna zmizí z hospod a barů automaty. Bude to obrovská změna, věří ministerstvo

Ministerstvo financí slibuje, že rok 2018 bude ve znamení regulace hazardu. Začnou totiž platit přísnější pravidla a od Nového roku navíc z hospod nebo barů zmizí většina automatů. Senátor a spolumajitel společnosti Synot Ivo Valenta ale v Otázkách Václava Moravce varoval, že to povede k nárůstu nelegálního hazardu. Odpůrci heren a automatů z toho ale takové obavy nemají.

Zákaz automatů dopadne od ledna především na hospody, bary nebo čerpací stanice. Podle náměstka ministryně financí Ondřeje Závodského je takových míst v Česku celkem 850. Podle nového zákona totiž mohou být automaty jen v povolených hernách či kasinech, kde je více než patnáct přístrojů s licencí.   

Dalších zhruba pět set heren ministerstvo od ledna zruší na základě vyhlášek měst a obcí, které na svém území hazard zakázaly. Do léta tak podle Závodského zůstane jen dva a půl tisíce ze současných necelých čtyř tisíc provozoven. „Změna to bude obrovská,“ řekl v OVM.

Otázky Václava Moravce o hazardu (zdroj: ČT24)

Podle předsedy spolku Občané proti hazardu Martina Svobody ale úbytky ve skutečnosti tak veliké nebudou. „Počty automatů neklesají, protože se přesouvají do větších heren a kasin,“ řekl. Upozornil také, že stále chybí registr hráčů. Řada opatření tak nebude vymahatelná: „Nebudou moci být vyloučeni ze hry lidé, kteří by neměli hrát, protože jsou například na dávkách.“ Podle Závodského se registr soutěží. V provozu bude nejdříve v polovině roku 2019.

Část peněz z hazardu nyní dostávají obce, které herny na svém území mají. Podle Svobody to často ovlivňuje rozhodování zastupitelů, zda automaty zakázat, či nikoliv. Bylo by proto podle něj lepší, kdyby se peníze z heren rozdělovaly například poměrným způsobem, nikoliv dle počtu automatů v obci.

Odvody z hazardu do státních rozpočtů
Zdroj: ČT24

Závodský upozornil i na to, že podle počtu automatů na území obce jsou rozdělované i peníze z technické hry na internetu: „To je naprosto špatně a je potřeba s tím něco udělat, protože výnosy internetových kasin rostou a dostává to naprosto nespravedlivě obec, která na svém území toleruje automaty.“ 

Podle Valenty by si ale starostové měli určit sami, zda na svém území chtějí hazard. Zároveň se obává, že ve městech, kde se herny zavřou, vykvete nelegální hazard. Zmínil především hry na internetu. „Stejným tempem, jako v Česku ubývají herny a automaty, přibývají ty nelegální,“ tvrdí.

Stát už rozdal pokuty za 250 milionů

Podle Svobody je ale takový odhad přehnaný: „Podle dlouhodobého sledování vzniká nelegálně řádově pět procent původního stavu legálního hazardu.“ Rušení automatů tak považuje za přínosné. Nepotvrzuje se ani to, že by se lidé z heren přesouvali na internet. „Dlouhodobě se tím straší. Byly na to ale studie například v Norsku a jiných zemích, kde byl přesun na internet minimální, do pěti, osmi procent,“ konstatoval.

I Závodský označil Valentovo tvrzení o nelegálních hernách za absurdní strašení: „Zákon má dost nástrojů a využívá je.“ Stát už podle něj kvůli nelegálnímu hazardu udělil jedenáct pokut za více než 250 milionů korun. Daří se snižovat i počet nelegálních provozovatelů na internetu. 

Postihy nelegálního hazardu
Zdroj: ČT24

S omezováním počtu heren naopak roste počet kasin. Svoboda to ale považuje za správné. Herny byly podle něj většinou závislé na lidech, kteří berou sociální dávky: „Skladba lidí, kteří chodí do kasin, ač to samozřejmě není sto procent případů, je úplně jiná.“

Valenta v této souvislosti kritizoval stát, že se vůči provozovatelům legálního hazardu nechová férově, protože otálí s vydáváním povolení pro herny a kasina. V současné době ho má podle něj pouze jeho společnost Synot, která na něj čekala 13 měsíců: „Hrozí, že bude otevřeno jen velmi málo heren.“

Závodský ale oponoval, že ministerstvo už vydalo licencí celkem dvacet dva. Ke zdlouhavému povolování pak řekl: „Doba, kdy lidé přicházeli na ministerstvo financí a za určitých podmínek dostali licenci prakticky na cokoliv, pochopitelně skončila.“

Hazard v číslech (za rok 2016)
Zdroj: ČT24