Nový ministr průmyslu zredukoval náměstky o třetinu. Pozornost cílí na průmysl 4.0

Nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner snížil počet svých náměstků z jedenácti na sedm. Mezi zredukovaným počtem je jeden nově zřízený pro sekci technologie 4.0. Konkrétní jména ministr oznámí až po projednání s dotyčnými osobami. Změny čekají i další resorty. Ministryně financí Alena Schillerová například odvolala náměstka Ondřeje Závodského.

„Jedenáct náměstků na jediném ministerstvu byl myslím rekord, bohužel v negativním slova smyslu. Tak nabobtnalou strukturu asi nemělo žádné jiné ministerstvo. Snížil jsem počet náměstků a změnil strukturu ministerstva tak, aby to byl dobře a efektivně pracující úřad,“ uvedl Hüner v tiskové zprávě.

Na ministerstvu zároveň vznikne nový Institut technologie 4.0, který bude mít na starosti jednu z hlavních priorit ministerstva, tedy digitalizaci průmyslu a zavádění technologií na podporu takzvaného průmyslu 4.0. „Už roky všichni jenom mluví o průmyslu 4.0. Já chci konkrétní změny, chci český průmysl 21. století,“ doplnil ministr.

Nový institut bude podporovat modernizaci průmyslu, investice a příslušné čerpání peněz z Evropských fondů.

„Nesmíme být jen poměrně levnou kvalifikovanou pracovní silou, ale i mozky. V Čechách jsou mimořádně nadaní a chytří lidé, které nám přetahují vyspělé státy. Musíme držet krok s nejvyspělejšími ekonomikami světa. Průmysl potřebuje investovat do nejmodernějších technologií a stát v tom musí pomoc a podpořit ho,“ uvedl Hüner.

Ondřej Závodský
Zdroj: ČT24

Změny čekají i další resorty. Na ministerstvu vnitra končí jako náměstkyně Monika Pálková, ministryně financí Alena Schillerová odvolala Ondřeje Závodského. „Stejně jako jsem já nebyl spokojen s činností její daňové sekce, tak ona nebyla spokojená s činností mojí sekce. Spíš se domnívám, že se jedná o akt osobního rázu… Počkáme na skutečnost, zda takováto vláda získá v budoucnu důvěru a zda takovýto úkon legitimizuje,“ řekl České televizi.