Policejní prezident a jeho nový šéf. Tuhý má moji důvěru, tvrdí Metnar

Dosavadní policejní prezident Tomáš Tuhý má důvěru nového ministra vnitra Lubomíra Metnara. Nový šéf resortu to řekl České televizi. Uvedl také, že se chce blíže podívat na dopady loňské policejní reorganizace. Naznačil ale, že žádné překotné změny v plánu nemá.

„Měl jsem již úvodní poradu na ministerstvu, kde jsem seděl se všemi náměstky a se všemi řediteli bezpečnostních sborů, včetně pana policejního prezidenta. Má moji důvěru,“ konstatoval Metnar pro ČT.

Na dotaz, zda nechystá nějaké vlastní změny v organizaci policie, ministr odpověděl: „Nejsem zastánce nějakých unáhlených změn. Ba naopak.“ S Tuhým prý o loňských kontroverzních změnách v rámci policejních útvarů mluvil zatím jen okrajově.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sám podle svých slov měl nový ministr vnitra informace o policejní reorganizaci hlavně z médií. Nyní ho prý bude hlavně zajímat, jaké dopady, výhody a nevýhody reorganizace přinesla.

Policejní reorganizace byla rozbuškou v Sobotkově vládě

Srpnem 2016 vznikla sloučením protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jejímu vzniku předcházela ostrá vládní roztržka, když změny v rámci policie kritizovali členové vlády za hnutí ANO v čele s tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem.

Zástupce hnutí ANO a ministr spravedlnosti Robert Pelikán dokonce hrozil kvůli reorganizaci útvarů demisí, tehdejší vicepremiér Babiš kritizoval „rozprášení“ ÚOOZ vedeného Robertem Šlachtou – a když Šlachta u policie spolu s dalšími sedmnácti členy sboru skončil, uplatnění našel ve vedení celní správy, která spadá pod ministerstvo financí.

Za první rok fungování centrálu opustilo 92 policistů, z toho 42 odešlo do civilu a padesát bylo přeřazeno do jiných policejních útvarů nebo bezpečnostních složek státu. Za stejné období naopak přišlo 65 nových policistů. K 1. srpnu měl útvar 800 členů, což byl podstav sedmdesát lidí.

Metnar na ministerstvu působil už za Chovance

Současný ministr má za sebou v rámci policie bohatou historii. Nastoupil do jejích řad v roce 1988 a od roku 1992 působil u severomoravské kriminálky, vyšetřoval násilnou trestnou činnost, před odchodem od policie byl vedoucím útvaru.

V roce 2011 nastoupil jako bezpečnostní manažer do společnosti Vítkovice, v červenci 2013 si jej ministr Rusnokovy vlády Martin Pecina přivedl na ministerstvo vnitra jako náměstka pro vnitřní bezpečnost. Pecinův nástupce Chovanec svěřil Metnarovi sekci ekonomiky a provozu úřadu. Z ministerstva ale Metnar odešel v červenci 2014.