Sobotka: Nečas by se měl omluvit voličům

Praha - Petr Nečas nechal své osobní problémy zajít tak daleko, že tím destabilizoval celou politickou situaci, a za to by se měl omluvit voličům. Řekl to místopředseda senátu Přemysl Sobotka (ODS) v pořadu Interview ČT24, s tím, že navrhne grémiu strany, aby k tomu Nečase vyzvalo. „Padla vláda. To se stává, to není takový problém. Ale důvody, proč padla, jsou pro nás personifikovatelné,“ řekl Sobotka.

Podle Sobotky se Nečas dnes omluvil klubu senátorů, zda se omluví i voličům, je čistě na něm. Vedení ODS by ho k tomu ale mělo vyzvat. „Omluvil se nám, takže v sobě ten prvek omluvy má,“ dodal Sobotka.

Sobotku překvapil obrat v postoji ČSSD, která by ráda dostala šanci na druhý pokus o sestavení vlády, pokud Rusnokův kabinet neuspěje. „Mě na tom výrazně překvapilo to, že ještě minulý týden pan předseda, bohužel stejného jména jako já, Sobotka deklaroval předčasné volby jako jediné řešení. Teď by rád druhý pokus,“ řekl.

Odmítl, že to byla naopak koalice, kdo obrátil, když se přiklonila k předčasným volbám, které zpočátku odmítala. Názor změnila poté, co prezident Zeman odmítl jmenovat předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou. Podle Sobotky koalice pokračuje ve stále stejném půdorysu, který se opírá o většinu ve sněmovně. „Tato většina vzešla z voleb. To, co vzniká dneska, je bez jakékoli opory v Poslanecké sněmovně,“ dodal Sobotka. Poslaneckou sněmovnu čeká hlasování o jejím rozpuštění v polovině července.

Přemysl Sobotka v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)