Ministr Pelikán dočasně zprostil funkce soudkyni Královou

Události: Ministr Pelikán dočasně zprostil funkce soudkyni Královou (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou. Kárnou žalobu na ni podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, už předtím čelila kárnému řízení za nerespektování pokynů nadřízeného soudu. Co bude dál s jejími případy zatím není jasné. Vedení soudu může dát případy jiným soudcům, ale také čekat na rozhodnutí o kárných žalobách.

„Mohu potvrdit dočasné postavení (Heleny Králové) mimo výkon funkce do doby, než bude rozhodnuto o kárné žalobě podané předsedou městského soudu panem Vávrou,“ uvedl ministr Robert Pelikán. Rozhodl se tak proto, že jde už o druhou kárnou žalobu.

„V každé z žalob jde o vážné vytýkané pochybení a v obou případech je navrhováno právě zbavení funkce soudce. A to už je situace, kdy se mi zdá, že je nezbytné v zájmu ochrany důvěry veřejnosti v justici pozastavit výkon funkce do doby, než o tom kárný senát rozhodne,“ vysvětlil Pelikán. 

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková uvedla, že soud se o zproštění dověděl od novinářů a oficiálně zatím ministrovo rozhodnutí neobdržel. „Obecně, pokud je soudce dočasně zproštěn výkonu funkce, nemůže poté, co je mu takové rozhodnutí doručeno, vykonávat rozhodovací činnost soudce až do té doby, než rozhodne kárný senát o kárné žalobě,“ řekla.

Králová nerespektovala pokyny nadřízených soudů

Ministr Pelikán podal na Královou kárnou žalobu v září kvůli nerespektování názorů nadřízených soudů a protahování některých trestních řízení. Tehdy ministr nevyužil svého oprávnění dočasně soudkyni zprostit výkonu funkce. Této možnosti se rozhodl využít až poté, co soudkyni počátkem prosince zažaloval i předseda Městského soudu v Praze.

Pelikán podal kárnou žalobu na Královou kvůli pěti různým případům, které řešila. Česká televize zjistila, že jde kromě kauzy Jany Nečasové a manažerů Čepra také o případ někdejšího šéfa Správy železniční dopravní cesty. Návrh na zahájení kárného řízení Králové vyčítá, že kvůli opakovanému nerespektování pokynů nadřízeného soudu se projednání kauz neúměrně protahovalo.

Pelikán: Vytvářela neuvěřitelný zmatek

Helena Králová soudila také kauzu takzvaných trafik pro poslance za vlády Petra Nečase. „Rozhodovala velmi nepředvídatelně v průběhu řízení, potom to ve svém mediálním komentáři zase odvolávala. V dalším průběhu řízení to zase naopak potvrzovala, takže vytvářela v řízení neuvěřitelný zmatek. Bylo to mediálně sledované řízení, takže bohužel tento zmatek viděla celá veřejnost a to by se stávat nemělo,“poznamenal Pelikán. 

V listopadu Králová nepřipustila odposlechy jako nezákonně pořízený důkaz. Pak v médiích své vyjádření mírnila a tvrdila, že jsou nepoužitelné jen dvě SMS zprávy. Při dalším jednání ale znovu označila za nezákonné všechny záznamy.

„Možná i pod tíhou zdravotních potíží byla kolegyně Králová ve velmi nepříjemné situaci a odráželo se to v kvalitě jejího rozhodování,“ míní předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, který na ni podal kárnou žalobu, po níž ji ministr Pelikán dočasně zprostil funkce. 

V kauze trafik je mezi obviněnými bývalý premiér Petr Nečas, jeho manželka Jana a někdejší vládní úředník Roman Boček. Bočkův advokát Petr Toman České televizi řekl, že rozhodnutí Pelikána jeho klienta poškozuje.

„Nechci hodnotit, zda je to rozhodnutí zprostit paní soudkyni Královou funkce správné, nebo není. Ale z pohledu mého klienta, Romana Bočka, to znamená, že strávil rok a půl u soudu zbytečně a že se řízení opět významně protáhne. To jej poškozuje jak v osobním, tak profesním životě,“ uvedl Toman.

Odvolání má politické pozadí, tvrdí advokát Králové

Podle advokáta Heleny Králové Jiřího Teryngela má odvolání soudkyně politické pozadí. „Kýžený výsledek, ke kterému směřují oba kárné postihy, je odstavit ji od věcí, které by mohly aspoň trochu – kdyby byly odsouzeny – zachránit reputaci policejního zásahu, který vedl k pádu Nečasovy vlády, kde se to všechno hroutí jako domeček z karet,“ míní.

V případě první kárné žaloby Králová svou vinu popírá. „V zásadě je jí vytýkán její právní názor, na kterém setrvávala,“ uvádí Teryngel. K druhé kárné žalobě zatím podrobné vyjádření nepřipravil, už jej ale má k dispozici.

Králová teď bude až do konečného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu pobírat jen polovinu platu. „Pokud by byla žalob zproštěna, tak by dostala peníze zpátky. Ale už nemůže v žádné věci, která jí byla přidělena, učinit jakýkoli úkon jako soudce,“ řekl její advokát.

Co s případy bude, zatím není jasné

Sama Králová dnes u soudu nebyla k zastižení. Co bude dál s jejími případy, zatím není jasné. „O tom bude rozhodovat vedení soudu potom, co obdrží oficiální rozhodnutí od ministra spravedlnosti,“ uvedla mluvčí soudu Pavla Hájková. 

Králová kromě trafik soudí třeba šest pražských taxikářů kvůli údajně předraženému jízdnému. Vedení soudu může dát případy na starost jiným soudcům, ale také čekat na rozhodnutí o kárných žalobách.

Projednání kauzy údajných trafik už pozastavila i námitka podjatosti soudkyně. Tu podal při posledním jednání v této soudní síni státní zástupce. Pokud by případ převzal jiný soudce, vrátil by se proces na úplný začátek.