Hanák, poradce prezidenta i premiéra: Vláda do pátku bude

Praha – Přestože křesla některých ministrů designovaný premiér Jiří Rusnok úspěšně obsazuje, klíčová ekonomicky zaměřená ministerstva se mu zatím obsadit nedaří. Podle Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy a zároveň poradce prezidenta Miloše Zemana, se mu to ale do konce týdne podaří. „Ono se jednodušeji obsazuje ministerstvo kultury než ministerstvo financí,“ glosoval Hanák.

Přestože je poradcem prezidenta, radí Hanák i v současnosti jmenovanému premiérovi. „Je to z přátelství s Jiřím Rusnokem,“ uvedl Hanák, který sám funkci ve vládě nepřijal, protože nejít do politiky je jeho zásadou. S Jiřím Rusnokem Hanák kromě personálních otázek diskutoval i priority vznikající vlády a také oblasti, do kterých by naopak během svého omezeného mandátu vláda raději zasahovat neměla.

Hanák premiérovi poskytl tipy na kandidáty v oblasti průmyslu a obchodu, dopravy, životního prostředí i ministerstva pro místní rozvoj, které je klíčové kvůli čerpání dotací z evropských fondů, tedy právě na těch ministerstvech, která doposud nejsou obsazená. „Já si ale myslím, že do konce týdne by mohla tato ministerstva být obsazena,“ je přesvědčen Hanák.

O ministrovi financí má Rusnok jasno

Nejsložitějším úkolem je pak podle něj obsazení postu ministra financí, které má ve své kompetenci sám Rusnok. Jan Gregor Rusnokovu nabídku sice odmítl, Hanák je ale přesvědčen, že designovaný premiér má v zásobě ještě několik dalších jmen. „Jsou tam další, kteří zatím neodpověděli, myslím si, že pan předseda vlády má o ministru financí jasno,“ naznačil Hanák, který se ke konkrétním jménům odmítl vyjádřit.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nominaci na ministerský post přitom odmítl i jeden z Hanákových blízkých spolupracovníků; viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar nepřijal nabídku křesla ministra životního prostředí. Přestože Hanák jeho kandidaturu podporoval, jeho rozhodnutí nabídku nepřijmout chápe, zvláště proto, že vznikající vláda nebude mít dostatek času na legislativní změny. „Nedivte se, že ambiciózní člověk v 35 letech si tam nepůjde jen tak sednout, aby za ním nebylo nic vidět,“ myslí si Hanák. I na tento post je ale podle něj kandidátů dostatek.

Minulý týden na nabídku místa v kabinetu kývli Martin Pecina jako staronový ministr vnitra a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti. Zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a ministerstvo kultury bude řídit bývalý šéf České televize Jiří Balvín. Dnes se k nim přidali čtyři další budoucí ministři. Bývalý poslanec za ČSSD a někdejší ředitel Lesů ČR František Koníček bude ministrem práce a sociálních věcí. Nabídku ministerského křesla na resortu zahraničních věcí přijal někdejší diplomat Jan Kohout (ČSSD). Novým ministrem školství bude přírodovědec Dalibor Štys, zdravotnictví se ujme Martin Holcát.

Vydáno pod