Ministři se zabydlují v úřadech. Plaga chce fungovat bez politických náměstků

Plaga chce fungovat bez politických náměstků (zdroj: ČT24)

Premiér zažívá křest na vrcholné evropské scéně, jeho nově jmenovaní ministři mají za sebou první den ve funkci. Seznamují se s resorty a pořádají první porady s nejbližšími spolupracovníky. Někteří už ohlásili i změny. Ministr školství Robert Plaga (nestr. za ANO) chce například ukončit spolupráci s politickými náměstky a nové zatím brát neplánuje.

Nová ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) je sice první ženou, která finance vede, úřad ale zná velmi dobře. Zatím částečně úřaduje ve své původní kanceláři pro náměstky, kde sedí od ledna 2016. Svolala už i několik jednání, která byla hlavně o fungování resortu. „Mám představu o nějakých organizačních změnách, ale není to o personáliích,“ řekla České televizi.

Šéfka obrany Karla Šlechtová (ANO) měla ve čtvrtek nabitý program. Dopoledne spolu s prezidentem a náčelníkem generálního štábu telefonicky poděkovala vojákům v zahraničních misích za boj proti islámskému terorismu. Večer zase vedla s kolegy první jednání. Především se ale s nimi a jejich agendou seznamovala.

Zabydluje se i Adam Vojtěch (nestr. za ANO), který převzal resort zdravotnictví. Dopoledne věnoval poradám, například i kvůli odkladu sankcí za elektronické recepty. Nyní se chce zaměřit hlavně na fungování úřadu a financování nemocnic: „Samozřejmě u některých víme, že hospodaření je dlouhodobě problematické. Budu se ptát ředitelů, z jakého je to důvodu.“

Adam Vojtěch začíná úřadovat na ministerstvu
Zdroj: ČT24

Ministr školství Robert Plaga (nestr. za ANO) ještě čeká na oficiální uvedení do funkce, které proběhne v pondělí ráno. Nebrání mu to ale v úřadování, i když zatím řeší jen provozní věci. Už ale ví, jaké změny v úřadě udělá. „Určitě ukončím spolupráci s politickými náměstky a neuvažuji v tuto chvíli, že bych jejich pozice obsazoval,“ řekl ČT.

Předchozí ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) vytvořila tým, ve kterém měla sedm odborných a dva politické náměstky.

Plaga není jediný, kdo si oficiálně kancelář převezme v pondělí. Ještě před jednáním vlády uvede premiér Andrej Babiš (ANO) do funkce šéfa kultury, zemědělství a ministryni pro místní rozvoj.