Pavel Fischer: S referendem bych nakládal velmi opatrně

Rozhovor s prezidentským kandidátem Pavlem Fischerem (zdroj: ČT24)

Kandidát na prezidenta Pavel Fischer by v případě svého zvolení na Hrad jmenoval takovou vládu, která by měla ve sněmovně šanci získat důvěru. S referendy by nakládal velmi opatrně a za určitých podmínek by byl pro přijetí eura. Bývalý diplomat to prohlásil v rozhovoru pro Události ČT.

Česká televize vysílala v Událostech rozhovory s prezidentskými kandidáty v abecedním pořadí.

První otázka se týká Vašich případných prezidentských priorit. Jaké jsou ty hlavní?

Přinést do země bezpečí a pořádek, reformovat Hrad – tam je potřeba úplně změnit tým – a vrátit Českou republiku na mapu světa. Jsou země, kde jsme už dlouho nebyli: např. v Bílém domě v USA už 15 let český prezident nebyl na návštěvě.

Na váš účet chodí vysoké částky ze zahraničí. Zákon o volbě prezidenta dary z ciziny neupravuje. Nevidíte v tom hrozbu určitého vnějšího vměšování? Třeba ze Švýcarska vám přišlo skoro 700 tisíc korun, jejichž původ – jak jste sám uvedl – neznáte.

Já mám dnes s každým z těch dárců osobní kontakt, v případě švýcarského daru jsem požádal banku, jež mě informovala. A budeme podepisovat řádný text: smlouvu o daru. Čili i tady budeme vědět, kdo je tím dárcem. Jsou to lidé, které buď osobně znám, nebo kteří se za mnou osobně vydali s podporou. Mám tam dárce z Velké Británie, Francie, Německa i odjinud.

Ale co se týče konkrétně toho švýcarského daru, tak tam ještě nemáte jasno, jestli případně tuto částku budete vracet?

Mám už kontakt s bankou a pracuji na tom. Na druhou stranu velmi stojím o podporu z České republiky. Od českých dárců, od českých firem a českých občanů.

Nedávno byl zveřejněn audit hospodaření firmy Pražská strojírna, vy jste pro ni sháněl zakázky ve Francii. Auditoři mají pochybnosti, jestli vám vedení firmy vyplácelo peníze účelně, jednalo se asi o jeden milion korun. Už jste ten audit viděl a jak by mělo vypadat korektní řešení, o kterém jste mluvil koncem listopadu na ČT24?

Já jsem žádný audit neviděl, zprávy mám pouze z jedné strany – od vás od novinářů. To znamená, nemohu říci, že bych věděl, co je přesně vytýkáno. Na druhou stranu, pracoval jsem jako externista a rozhodnutí do Francie se pustit a potom zase opustit nebylo moje. To bylo rozhodnutí vedení firmy. Víc k tomu nemám – nic jsem nepodepisoval, spíše jsem pracoval na konkrétních zakázkách.

Fischer: K referendu bych sahal pouze vzácně

Na závěr prezidentských rozhovorů budeme všem kandidátům pokládat stejné, anketní otázky. Jmenoval byste vládu, která nemá předjednanou podporu ve sněmovně?

Každá vláda se teprve o sněmovní podporu uchází – poté, co byla jmenována. Čili tady jde o proces, je úkolem prezidenta, aby ten proces šel rychle kupředu a aby případně i on pomáhal vyjednat podporu ve sněmovně. To znamená: já bych jmenoval takovou vládu, která by měla šanci na to získat většinu.

Jsou nějaké otázky, o kterých byste nenechal lidi rozhodovat v referendu?

Referendum česká ústava připouští, na druhou stranu bych s ním nakládal velmi opatrně, protože přímá demokracie přeci jenom vyžaduje určitou pedagogiku a čas. Máme parlament a je právě úkolem zastupitelů, aby v těch důležitých otázkách pomáhali hledat koncensus. V hlasování ANO nebo NE se konsensus hledá těžko. Jsem příznivcem zastupitelské demokracie a k referendu bych sahal pouze vzácně.

Jste pro zavedení eura?

Ano, za určitých podmínek určitě.