Ten druhý život se schoval do knížky. Vypráví o vojenských misích

Reportáž: Kniha Ten druhý život ukazuje zahraniční mise armády (zdroj: ČT24)

Příběhy českých vojáků v zahraničních operacích nově představuje obrazová publikace Ten druhý život, která navazuje na stejnojmennou sérii výstav válečných fotografií. Knihu doprovází snímky Jarmily Štukové a z prodeje každého z pěti tisíc výtisků míří osmdesát korun na chod veteránského komunitního centra v Brně.

Od roku 1990 prošlo zahraničními operacemi bezmála čtrnáct tisíc českých vojáků a tuzemská armáda označuje jako válečného veterána každého, kdo strávil minimálně rok v zahraniční operaci nebo tři měsíce na bojové misi. „I u nás začíná pojem ‚válečný veterán‘ znamenat, že je to někdo,“ dodává resortní mluvčí Jan Pejšek.

Dnes mají novodobí veteráni nárok hlavně na nadstandardní zdravotnickou péči, tedy zejména rehabilitace a ozdravné pobyty; ministerstvo obrany na ně ročně vydá 60 milionů korun. Jedním z opěrných míst je komunitní centrum v Brně, na jehož chod přispívá i výdělek z knížky, která sleduje právě zahraniční mise. Od začátku listopadu se jí prodalo přes dva tisíce výtisků a na brněnské centrum se tak vybralo přes 160 tisíc korun.

Aby lidé věděli

Tematicky navazuje kniha Ten druhý život na stejnojmenný projekt putovní fotografické výstavy, kterou na podzim hostil i Pražský hrad. „Projekt spočívá ve fotkách a v tom, aby lidé v České republice viděli, jak to vypadá v misích, kde jsou naši vojáci,“ doplňuje mluvčí obrany Pešjek.

Publikace nabízí unikátní snímky z válečných zón, vypráví o českých vojácích na zahraničních misích a její hlavní obrazový doprovod pochází od válečné fotoreportérky Jarmily Štukové.

„Byla jsem strašná pacifistka, ale dost mě to opustilo, protože si uvědomuju, že jsou země, kde situaci nevyřešíte, aniž byste vzal do ruky zbraň,“ říká fotografka, která válečné zóny navštěvuje už dvanáct let a poslední čtyři roky se co čtvrt roku vrací do Iráku a Sýrie.