Po zásahu paralyzérem pacient zemřel. Podle Ústavního soudu byl zákrok v pořádku

Ústavní soud odmítl stížnost v případu pacienta, který zemřel v olomoucké fakultní nemocnici po zásahu paralyzérem. Policisté a zdravotníci podle soudu postupovali správně, když v listopadu 2015 proti nezvladatelnému pacientovi demolujícímu zařízení nemocnice použili paralyzér. Muž po zásahu zemřel. ČT informaci zjistila z databáze Ústavního soudu.

„Je zcela pochopitelné, že pro stěžovatelku a celou rodinu poškozeného není snadné přijmout ztrátu blízké osoby. Neblahý a nezaviněný zdravotní stav poškozeného vedl k tomu, že se u něj projevil atak nemoci, který nebyl schopen ovládat, kontrolovat ani se mu účinně bránit. Poškozený se v důsledku toho stal agresivním a svoji agresivitu směřoval proti svému okolí,“ píše se v odůvodnění odmítnuté stížnosti.

„K úmrtí poškozeného vedl souběh celé řady relativně bezvýznamných okolností, které nebylo možné predikovat, ale za které není současně možné nikoho vinit,“ uvedl Ústavní soud. Nezjistil, že by státní zastupitelství či policie porušily zákon nebo zneužily své kompetence. Stížnost proto odmítl jako zjevně neopodstatněnou.

Incident se stal v listopadu 2015 na psychiatrické klinice olomoucké fakultní nemocnice. Při něm zemřel pacient pravděpodobně trpící schizofrenií po zásahu taserem. Ten na něj použili přivolaní policisté poté, co se jej nepodařilo uklidnit, když na klinice likvidoval zařízení a napadl sanitáře.

Případ vyšetřovala také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Později však případ odložila, protože se nepotvrdilo podezření z přečinu usmrcení z nedbalosti.

V Česku mohou paralyzéry používat od roku 2009 příslušníci bezpečnostních složek, kteří byli vyškoleni. V praxi použili policisté tasery například při zásahu na střední škole ve Žďáru nad Sázavou. Zpacifikovali ženu, která tam ohrožovala nožem studenty a jednoho z nich zabila.

  • Taser neboli omračovací pistole je zbraň fungující na principu elektrického šoku. Vystřelenými elektrodami na tenkých vodičích paralyzuje po krátkou dobu zasaženou osobu až na vzdálenost několika metrů a skrze oděv. Zasažený by měl zůstat při vědomí, vnímat okolí, nemůže ale ovládat svalstvo.