Ježek: Nejprve mě napadlo, že je to Jehličkův svérázný humor k mým narozeninám

Praha - Prohlášením ministra kultury Václava Jehličky, že nová budova Národní knihovny na Letné prostě stát nebude, ani "netýkavým" přístupem pražského magistrátu celá věc pro ředitele knihovny Vlastimila Ježka rozhodně nekončí. Změna v chování Prahy pro něj znamená "zaprvé poučení, zadruhé překvapení a zatřetí velké zklamání", o dialog se chce ale ještě pokusit - i kdyby měl radním vrátit řeč trestním oznámením nebo obrácením se na ombudsmana. Především by byl rád, aby se vyjasnila situace s pozemky. Záležet ale bude podle něho především na výsledku příštích voleb, uvedl v Interview ČT24.

Ředitele Národní knihovny mrzí i štve, že mu magistrát nechce čestně situaci vysvětlit a případně společně hledat alternativní řešení. „Mně nejde o to, aby byl popadnut za límec nějaký úředník, ale abychom přiměli Prahu k dialogu. Přece nejde, aby dva roky probíhaly dialogy zcela podle předpisů, a poté, co je zveřejněn výsledek architektonické soutěže, bylo všechno jinak a nic neplatilo,“ nechápe Ježek, kde se chobotnice „zauzlovala“.

Uzel na chobotnici

Interview ČT24

O Letnou pro knihovnu „válčí“ Ježek především s pražským primátorem Pavlem Bémem. Ředitel se odvolává na příslib zastupitelstva, že knihovně pozemky prodá. Bém ale vytrvale tvrdí, že s vydáním pozemků nemůže souhlasit, když není jasné, zda se Kaplického projekt bude realizovat a nejsou zajištěny potřebné peníze. Nedostatek financí byl také nakonec argumentem, který nejvíce zbrzdil výstavbu nové budovy.

Vlastimil Ježek na zaklínadlo „peníze nejsou“ příliš nevěří. Domnívá se, že hlavním důvodem, proč se pořád nachází na chobotnici nějaký chlup, je nedostatek vůle ji postavit. Nemožnost sehnat dostatek financí vidí v odmítavém přístupu ODS. Stává se tak z toho poněkud začarovaný kruh.

Dočasná řešení knihovně trn z paty nevytrhnou

Ježek o trestním oznámení:

„Mně nejde o to, aby byl popadnut za límec nějaký úředník, ale abychom přiměli Prahu k dialogu. Když s vámi někdo mluvit nechce, tak musíte hledat nějaké způsoby, jak by s vámi mluvit začal.“

Za pravdu dává ředitel knihovny spíše ministru Jehličkovi, který tvrdí, že základním problémem jsou pozemky. V současné době nezbývá jiná možnost než pokračovat v rekonstrukci Klementina a dostavět depozitář v Hostivaři, domnívá se Ježek. Ale ani jeho dobudování, ani uvolnění části Státní technické knihovny po jejím přestěhování ale problémům Národní knihovny podle něho trn z paty nevytrhne.

„Všechna ta řešení považujeme za přechodná,“ povzdechl si. Navíc jsou podle něho drahá a nešetrná. Jako vyřešení docházejících prostor pro skladování knih nabídl Ježkovi dostavbu depozitářů v Hostivaři Jehlička. On také výstavbu chobotnice na Letné zatrhl, krátce před ředitelovými narozeninami, takže Ježek jeho oznámení považoval nejprve za „svérázný smysl pro humor“. Přitom lidovci, „jejichž“ ministr Jehlička je, chtějí novou budovu podpořit. Ježek přijal nabídku, aby za ně jako nezávislý kandidoval do Senátu. Svoji podporu - politickou a v případě, že vyhrají volby, i finanční - mu přislíbilo i ČSSD.