Obyvatele Slezska vzbudilo zemětřesení, zranění či škody zřejmě nezpůsobilo

Události: Slezsko zasáhlo zemětřesení, škody ale zřejmě nezpůsobilo (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský kraj ráno kolem 4:00 zasáhlo zemětřesení. Ohnisko bylo v hloubce asi dvanáct kilometrů poblíž Hlučína na Opavsku, dosáhlo síly až 3,5 stupně. V této oblasti jde o vzácný jev, uvedl vedoucí seismické služby Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Jan Zedník. Nebylo zaznamenáno, že by zemětřesení způsobilo nějaké zranění nebo materiální škody.

 „Na tísňovou linku jsme do 6:00 obdrželi zhruba dvě desítky telefonátů. Žádný náš zásah, který by směřoval přímo k likvidaci následků či škod, popřípadě evakuaci, neproběhl,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Otřes zaznamenali lidé v Hlučíně, Kravařích nebo Markvartovicích.

Jako když jede vlak

Zemětřesení probudilo tisíce obyvatel oblasti. „Lidé pozorovali, že se s nimi houpala postel, že praskaly krovy, cinkaly skleničky, houpaly se lustry. Zajímavé je, že zemětřesení provázely i zvukové projevy – dunění, jako když jede kolem domu těžký náklaďák nebo vlak. V některých případech zvuk připodobňovali k velké mase sněhu, která se sesouvá ze střechy,“ popisuje projevy nečekaného jevu Zedník.

Zdůrazňuje, že šlo opravdu o zemětřesení, nikoli důlní otřes. „Bylo to někde u Hlučína na půl cesty mezi Opavou a Ostravou, hloubka kolem dvanácti kilometrů a magnituda 3,5, což už je docela silný otřes na naše poměry v České republice. Takhle silné jevy bývají v západních Čechách, ale ve Slezsku je to velmi vzácné,“ řekl Zedník. 

Nejsilnější otřes za desítky let

Dostupné prameny podle něj uvádějí, že v roce 1935 bylo v této oblasti zaznamenáno zemětřesení o síle čtyř stupňů. Tak silný přirozený otřes jako v neděli tam ale nebyl zřejmě desítky let.

„Je to patrně důsledek hromadění tektonického napětí, které vzniká tím, že africká deska se rychlostí zhruba jednoho centimetru tlačí z jihu na euroasijskou desku. My žijeme zhruba tisíc kilometrů daleko od rozhraní, silná, ničivá zemětřesení, jaká známe ze Středozemního moře, tady nebývají, ale nějaké napětí tu je a občas se projeví formou zemětřesní,“ vysvětlil Zedník.

Jan Zedník: Zemětřesní v této oblasti je vzácné, ale ne nemožné (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji se podle něj tento tlak ještě kombinuje s lidskou činností – těžbou černého uhlí. „Ale tohle byl evidentně přírodní jev už podle charakteru záznamu a podle hloubky. Je to vzácný tektonický jev, který se může vyskytnout na více místech v České republice. Na severní Moravě a ve Slezsku bývají ale velmi vzácně,“ řekl Zedník. Zda se budou otřes v budoucnu opakovat, není ovšem podle něho možné odhadnout.