Měsíční předpověď: Počasí nepřekvapí, leda sněhem o Vánocích

Měsíční předpověď: Počasí nepřekvapí, bílé Vánoce lze čekat spíše na horách (zdroj: ČT24)

Teploty ani srážky v nadcházejících čtyřech týdnech nevybočí podle meteorologů z průměru. V době vánočních svátků by se průměrná teplota měla přes den pohybovat kolem jednoho stupně nad nulou, za sněhem tak zřejmě budou muset milovníci vyrazit opět na hory.

Měsíční výhled zveřejnil Český hydrometeorologický ústav na svém webu. Vyplývá z něj, že do konce roku budou minimální noční teploty pod bodem mrazu, naopak maximální většinou nad ním. I během zimy je znatelný trend, který známe z léta: střídání vysokých teplot s nízkými. 

Na vánoční svátky se teploty v nížinách vyšplhají přes den pravděpodobně nad nulou, sníh se tak v nižších polohách zřejmě ani letos neudrží, i když noci budou mrazivé. Za bílými Vánocemi se tak lidé budou muset podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické vydat na hory, kde je šance na sněhovou pokrývku větší.

O týden později už by měla rtuť teploměru klesnout pod bod mrazu a nejnižší noční teploty by mohly spadnout až k minus 12 stupňům. Celodenní mrazy lze tak čekat až po Novém roce.

Meteorologové ale opakovaně upozorňují, že měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy. Je vytvářen pro celé Česko, takže nemůže postihnout rozdíly počasí v jednotlivých regionech. Úspěšnost výhledu se podle nich pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

  • Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 11. prosince do 7. ledna je minus 0,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1996, kdy průměr činil minus 6,2 stupně. Dosavadní nejvyšší průměr 2,7 stupně je z roku 1987. 
  • Nejvíce srážek zatím spadlo v roce 1986, kdy meteorologové naměřili 97 milimetrů. Nejméně srážek bylo v roce 1972, kdy srážkový úhrn činil dva litry na metr čtvereční. Průměr pro sledované období je 46 milimetrů.