Soud s Rathem začne 7. srpna

Praha - Hlavní líčení s poslancem a bývalým hejtmanem Davidem Rathem začne 7. srpna. Krajský soud v Praze předvolává celkem 78 svědků. Senát bude pětičlenný, neboť jsou ustanoveni také dva náhradní přísedící. Informaci přinesl server iDNES.cz. „Jednání je zatím naplánované do 25. října 2013, což se může v závislosti na průběhu řízení změnit,“ řekla serveru mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Rathův případ bude jeden z největších, který kdy Krajský soud v Praze řešil. Spisový materiál čítá více než dvacet tisíc stran, v rozhodování o 11 obžalovaných se počítá s osmašedesáti svědky. Krajský soud proto vybral pro hlavní líčení jednu z největších jednacích síní. O tom, zda budou moci do jednací síně i média, rozhodne soud až těsně před začátkem hlavního líčení.

Soudnímu senátu bude předsedat Roman Pacovský. Soudcovský talár obléká od roku 2003 a kromě korupčních kauz se zabývá trestnými činy v policii a v dopravě. „U pražského krajského soudu jsou dva soudci specializující se na korupci, na řadě byl právě pan magistr Pacovský,“ dodala mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová.

David Rath je od poloviny loňského května ve vazbě. Policie ho zatkla se sedmi miliony v krabici od vína. Státní zástupce Petr Jirát ho obžaloval z přijetí úplatku, za což mu hrozí až 12 let vězení. Policie poslance vyšetřovala v souvislosti s údajně předraženou zakázkou na rekonstrukci zámku v Buštěhradě. Barokní zámek se měl stát reprezentačním prostorem Středočeského kraje. Rathovo vedení plánovalo stavbu rekonstruovat za peníze z dotací Evropské unie. Tendr vyhrála společnost Konstruktiva Branko. Práce měly přijít na 214 milionů korun. Podle Jiráta ale soudní znalec vypočítal, že oprava byla předražená o více než 16 milionů.

Ke korupci mělo docházet i při nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle žalobce tak vzal Rath za zmanipulování zakázek úplatky v celkové výši 16 milionů korun. Původně prý požadoval přes 22 milionů, ale policisté ho zadrželi dříve, než stačil vše převzít. Rathovo zatčení otřáslo politickou scénou. Z celé akce se navíc v médiích objevily odposlechy, které popisovaly situaci v okolí Davida Ratha před zatčením.

Spolu s Rathem čelí obvinění i dalších deset lidí. Hlavní spoluobvinění, Kateřina Pancová a Petr Kott, měli podle žalobce při zasahování do veřejných zakázek jasně rozdělené role, Ratha potom vždy informovali, co dělají. S Pancovou měl bývalý hejtman řešit rekonstrukce a novou výstavbu, s Kottem plánované nákupy zdravotnické technologie. Podle žalobce oba žádali na úplatcích 48,2 milionu korun, dostali zhruba 38,2 milionu. Policie ale prověřuje ještě další tři zakázky, které mohly být zmanipulované a na kterých se dvojice podílela.

Podle obhajoby ale státnímu zástupci chybí konkrétní důkazy. Rath podle svého advokáta Adama Černého navíc údajně neměl dost času na prostudování spisu. „Jsou obrovské problémy s tím dostat se ke spisu,“ řekl České televizi Černý. Dodal, že už před měsícem žádali o kopie audiozáznamů, které jsou ve spise, soud je ale odmítl vydat. 

Kdo je kdo v kauze Rath

  • Petr Kott - lékař, bývalý poslanec a životní partner obžalované Kateřiny Pancové. Společně podle žalobce žádali na úplatcích přes 48 milionů korun, dostali zhruba o deset méně. Poslancem za ODS byl Kott zvolen v roce 2002 na Liberecku. V říjnu následujícího roku byl ze strany vyloučen, protože se v opilosti nezúčastnil důležitého hlasování o reformě veřejných financí. Kott později posílil řady unionistických poslanců. Před svým odchodem ze sněmovny v roce 2006 jako jeden z mála pravicových poslanců podpořil kontroverzní zákon o neziskových nemocnicích, který prosazoval tehdejší ministr zdravotnictví Rath. Za to si Kott podle médií vysloužil odměnu v podobě ředitelského postu v obnovené středočeské pobočce Všeobecné zdravotní pojišťovny. V jejím čele stál zhruba rok, posléze se stal spolupracovníkem hejtmana Ratha.
  • Kateřina Pancová - lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice a blízká spolupracovnice Davida Ratha. S ním spolupracovala již v Lékařském odborovém klubu (LOK zakládal právě Rath), společně také vlastnili firmu Paracelsum, která provozovala několik ambulancí. V roce 2010 byla za ČSSD zvolena zastupitelkou v Hostivicích, kde tehdy stejně jako Rath bydlela. Po krajských volbách na podzim 2008 se Pancová stala ředitelkou Oblastní nemocnice Kladno a o tři roky později stanula v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v roce 2009 a která zastřešovala všechna krajská zdravotnická zařízení.
  • Tomáš Mladý - Bývalý obchodní ředitel stavební společnosti Konstruktiva Branko.
  • Lucia Novanská - Členka představenstva administrátorské společnosti ML Compet. Tato firma podle tisku organizovala pro pět středočeských krajských nemocnic skoro všechna výběrová řízení včetně těch, která uvádějí policejní spisy ke kauze Rath.
  • Pavel Drážďanský - Bývalý ředitel a člen představenstva stavební společnosti Konstruktiva Branko, která loni na jaře vyhrála soutěž na rekonstrukci zámku v Buštěhradu za bezmála 215 milionů korun. Podle policie byl projekt předražený.
  • Martin Jireš - Bývalý místopředseda představenstva společnosti Puro-Klima, která v kauze figuruje jako dodavatel zdravotnického zařízení pro středočeské nemocnice.
  • Ivana Salačová - Ředitelka a do loňského léta jednatelka stavební společnosti Fisa ze Slaného. Má statut spolupracující obviněné, který získala díky přiznání a pomoci vyšetřovatelům při rozkrývání korupčních mechanismů. Deník Mladá fronta DNES koncem března napsal, že Salačová podle policie zprostředkovávala kontakt mezi Pancovou s Kottem a dodavatelskými firmami. Server Lidovky.cz už dříve uvedl, že Salačová při rekonstrukci buštěhradského zámku údajně měnila čisté firemní peníze na miliony určené k uplácení.