Rozpuštění sněmovny? ČSSD a TOP 09 společnou řeč nenašly

Praha - ČSSD a TOP 09 nenašly shodu na rozpuštění sněmovny a uspořádání předčasných voleb. TOP 09 takové řešení odmítá, dokud mají strany dosavadní koalice v dolní komoře většinu. Sociální demokraté o něm chtějí dále jednat s TOP 09 i ODS. K rozpuštění sněmovny je třeba 120 hlasů.

„My jsme se snažili přesvědčit zástupce TOP 09 o tom, že vleklá, několikaměsíční válka mezi pravicí v Poslanecké sněmovně a prezidentem republiky k ničemu dobrému nepovede,“ sdělil po schůzce předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Narážel tak na to, že prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval nového premiéra - Jiřího Rusnoka - i když strany dosavadní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM sehnaly 101 podpisů pro svoji kandidátku na premiérku Miroslavu Němcovou (ODS). Zeman svůj krok označil za možná jedinou cestu, jak dosáhnout předčasných voleb, koaliční strany to ale odmítly a přinejmenším ODS a TOP 09 nechtějí Rusnokově vládě vyjádřit důvěru.

„Karel Schwarzenberg řekl jasně, že když tady nebude vláda premiérky Němcové a pokračování koalice, tak že jdou ihned na rozpuštění sněmovny a vypsání nových voleb. Teď, jak se zdá, TOP 09 od tohoto zásadového postoje poněkud couvá,“ podotkl v Interview ČT24 místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Máme na to zhruba ještě tři týdny, abychom se pokoušeli přesvědčit TOP 09, také ODS, případně LIDEM,“ dodal.

Na postoji TOP 09 k rozpuštění sněmovny se zatím nic nezměnilo. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík řekl, že dokud v dolní komoře existuje většina, nebude jeho strana pro předčasné volby. Současnou situaci považuje za boj o parlamentní demokracii, sdělil po schůzce, které se vedle něj a Sobotky zúčastnili také Michal Hašek a Jeroným Tejc za ČSSD a Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek za TOP 09.

Sociální demokraté chtějí o rozpuštění sněmovny nechat hlasovat počínaje 16. červencem, tak aby se v případě úspěchu jejich návrhu mohly volby uskutečnit do konce září. Do poloviny července se největší opoziční strana bude snažit za pomoci dalších jednání shromáždit co největší podporu. Podle Sobotky ale bude usilovat o dohodu mezi poslaneckými kluby, nikoliv o přetahování jednotlivých poslanců.

Rozpuštění dolní komory zatím vedle ČSSD podporují také komunisté a Věci veřejné. Dohromady tyto strany mají 91 poslanců.

Vydáno pod