Polovina Čechů souhlasí se jmenováním Rusnoka premiérem

Praha - Rozhodnutí prezidenta jmenovat Jiřího Rusnoka do čela vlády rozdělilo českou společnost. Polovina lidí považuje za správný postup Miloše Zemana, nesouhlasí s ním naopak  44 procent Čechů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Téměř 62 procent dotázaných rozhodnutí prezidenta jmenovat premiérem Jiřího Rusnoka nepřekvapilo, ale většina z nich by preferovala předčasné volby. Podle více než 70 procent lidí se Zeman snaží svým rozhodnutím zavést poloprezidentský systém nebo aspoň posílit své pravomoci. Jen necelá třetina lidí si myslí opak.

Pokračování současné vlády pod vedením kandidátky Miroslavy Němcové by si přála jen pětina občanů. Také mnoho voličů ODS by preferovalo předčasné volby. „I vlastně ti pravicoví voliči říkají, že předčasné volby by byly řešením té současné krize,“ potvrzuje ředitel agentury STEM/MARK Jan Tuček. Pro předčasné volby by se tak za současné situace klonilo 52 procent dotázaných.

Průzkum agentury STEM/MARK
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

JAK DOUHO MÁ ŘÍDIT ZEMI RUSNOKOVA VLÁDA?

Jen 17 procent lidí si ale myslí, že Rusnokova vláda má mandát vést zemi až do řádných voleb. Naopak dvě pětiny Čechů jsou toho názoru, že v případě nezískání důvěry ve sněmovně by měla Rusnokova vláda okamžitě skončit.

Průzkum agentury STEM/MARK
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

PORUŠIL PREZIDENT PARLAMENTNÍ ZVYKLOSTI?

Téměř 57 procent Čechů se domnívá, že Zeman neporušil parlamentní zvyklosti a postupoval tedy v souladu s ústavou. A 39 procent občanů ho za jmenování Rusnokovy vlády kritizuje.

JE JMENOVÁNÍ JIŘÍHO RUSNOKA PREMIÉREM KROKEM SPRÁVNÝM SMĚREM?

Za správný považuje krok prezidenta Zemana polovina všech lidí. Naopak 44 procent s ním nesouhlasí. A jen zbylých 6 procent nemá na věc názor.

Průzkum agentury STEM/MARK
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

JAKÁ JSOU VAŠE OČEKÁVÁNÍ OD RUSNOKOVY VLÁDY?

V názoru, jestli se jí povede připravit a prosadit rozpočet, se dělí přibližně na poloviny. A zhruba 6 z deseti si myslí, že nijak neuklidní politickou situaci. Tři čtvrtiny Čechů jsou ale toho názoru, že nový kabinet důvěru nezíská.

CO POSLANECKÁ SNĚMOVNA UDĚLÁ DÁL?

Více než polovina respondentů si myslí, že sněmovna nepodpoří Rusnokův tým a sama se nerozpustí. Naopak 28 procent lidí se domnívá, že nepodpoří vládu, ale rozpustí se. A 18 procent dotázaných doufá v to, že dolní komora dá vládě důvěru až do řádných voleb.

Exkluzivní průzkum pro ČT tématem Událostí (zdroj: ČT24)